Tumorile cerebrale0 Comments

Publicat in:
Etichete: celulele creierului, maduva spinarii, tumorile, tumorile cerebrale

Tumorile cerebrale pot fi ben­igne sau maligne. Primele au în general un volum limitat, nu invadează ţesuturile învecinatc şi nu au tendinţa de a recidiva; dimpotrivă, cele de al doilea tip, numite şi cancere ale creierului, ajung adesea la un volum mare, infiltrează ţesuturile alăturate şi au tendinţa de a recidiva după extirpare. Pe de altă parte, tumo­rile cerebrale maligne se formează din celulele creierului ori sunt metastazele unui cancer situat în altă parte a corpului.

Dintre numeroasele forme de tumori ale creierului, patru sunt mai frecvente: meningiomul şi neurinomul, care sunt tumori benigne; glioblastomul, care este o tumoră canceroasă; metasta­zele, în care celulele canceroase ajung la creier din alte părţi ale organismului.

TUMORILE BENIGNE

Meningiomul. Cu o evoluţie lentă, acesta se dezvoltă într-una dintre cele trei membrane ale sis­temului nervos central, numite meninge, mai exact în cea din centru, arahnoida. Meningiomul apare la vârste între 20 şi 60 de ani şi formează o tumoră bine delimitată care presează creierul, fară să-l distrugă.

Neurinomul. Este o tumoră care se dezvoltă fie într-un nerv legat de encefal (neurinom al nervilor cranieni), fie într-unul dintre nervii care au legătură cu măduva spinării (neurinom al nervilor rahidieni); doar prima este o tumoră cerebrală în adevăratul sens al cuvântului, pentru că a doua este situată în spate.

Neuri­nomul nervilor cranieni afec­tează persoanele între 20 şi 60 de ani, mai ales femeile. Tumora se dezvoltă cel mai frecvent în nervul auditiv (în acest caz fiind vorba de neurinomul acustic).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tumorile cerebrale

Lasă un răspuns