Tulburarile de personalitate0 Comments

Publicat in:
Etichete: acneea, ginecomastia, probleme osoase, tulburarile de personalitate

Cel mai frecvent benigne, aceste tulburări pot fi mai alarmante în funcţie de momentul de apariţie (precoce sau tardivă) a semnelor pubertare.

Pubertatea este însoţită ade­sea de neplăceri uşoare, ca acneea, tumefierea mameoanelor la unii băieţi (ginecomastie), neregularităţi de ciclu şi dureri menstruale la fete. Decalajele între apariţia semnelor de pubertate (pu­bertate tardivă) sunt cauzate cel mai frecvent de unele variaţii individuale, fără gra­vitate. Dar ele pot fi şi semnul unor diferite boli, atunci când sunt pronunţate.

ACNEEA

Consecinţă indirectă a modi­ficărilor hormonale caracte­ristice pubertăţii, acneea afectează majoritatea ado­lescenţilor. Sub influenţa hor­monilor sexuali, glandele sebacee produc substanţe grase în exces, care se află la originea acneei. Aceasta răspunde, în general, bine la tratament local, atunci când este superficială, sau general, dacă leziunile sunt importante sau persistente.

GINECOMASTIA

Reprezintă, la băiat, dezvol­tarea glandei mamare. Aceasta este uşor sensibilă la palpare, ceea ce diferenţiază gineco- mastia de dezvoltarea mamară cauzată de creşterea în greu­tate. Obişnuită în cursul pu­bertăţii,  ginecomastia este prezentă la un băiat din doi şi nu este semnul niciunei boli deosebite. Ea apare la înce­putul pubertăţii şi este rezul­tatul unui dezechilibru hor­monal în favoarea hormonilor feminini. Cedează spontan, pe măsura creşterii secreţiei de hormon masculin (testos­teron). Existenţa unei ginecomastii în afara pubertăţii necesită un consult medical.

PROBLEMELE OSOASE

Puseul de creştere nu este însoţit de dureri. Dacă adolescentul se plânge de dureri localizate, de exemplu, la nivelul spatelui sau al picioarelor, sau daca are o pozifie deficitară, gârbovită, este necesară consultarea medicului. Examenul medical şi radiografiile vor permite de­pistarea unei deviaţii de coloană vertebrală (scolioză) sau o infla- mafie a punctelor de creştere vertebrale (epifizită vertebrală), care dau dureri la nivelul coloanei vertebrale.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tulburarile de personalitate

Lasă un răspuns