Sinuzita – Tratamentul Sinuzitei0 Comments

Publicat in:
Etichete: ce sunt sinusurile, simptome sinuzita, sinusuri, sinuzita, tratament sinuzita, tratamentul sinuzitei

Sinuzita se manifesta prin inflamarea mucoasei nazale si a sinusurilor craniene, inflamare cauzata cel mai adesea de virozele respiratorii. Persoanele cele mai predispuse la sinuzita sunt cele cu polipi si cornee nazale, cei cu deviatie de sept si cei cu rinite alergice sunt predispusi la o astfel de conditie, avand sanse foarte mari sa aiba probleme din cauza acestei afectiuni.

Sinuzita

Sinuzita

Sinuzita – Ce sunt sinusurile?

Sinusurile sunt mici cavitati care sunt invelite de o membrana mucoasa similara cu cea nazala. Ele se gasesc atat in maxilar, cat si in oasele etmoid, sfenoid si frontal si de asemenea, comunica direct cu fosele nazale prin intermediul unor canale de dimensiuni foarte mici. In timpul virozelor respiratorii, sinusurile tind sa se blocheze/sa fie obstructionate, fapt ce cauzeaza o serie de simptome neplacute.

Sinuzita – Semne si simptome

Ce se intampla cand sinusurile sunt obstructurate? Mucoasa se inflameaza, mucusul cauzeaza presiune si o stare de disconfort general, iar bacteriile tind sa se adune si sa se dezvolte, obstructia formata fiind locul perfect de inmultire al lor.

In ceea ce priveste simptomele, ele sunt destul de multe, insa nu sunt neaparat specifice:

  • dureri de cap in partea frontala,
  • dureri in obraji,
  • senzatie de presiune in spatele globului ocular si in maxilar,
  • febra si
  • dureri dentare, precum si
  • diminuarea capacitatii de miros.

Totodata, un alt semn al sinuzitei poate fi considerat orice miscare a capului insotita de o senzatie de presiune in zona mediana frontala.

Tratamentul sinuzitei

Tratamentul sinuzitei depinde, intr-o foarte masura, de tipul ei: acuta, cronica sau fungica (mult mai rara).

Forma acuta este cea mai deasa si necesita ingrijire instanta, tocmai pentru a nu lasa aceasta afectiune sa devina cronica. Daca devine cronica, exista un risc destul de mare ca simtul olfactiv sa aiba de suferit foarte mult sau chiar sa dispara.

De regula, in tratarea sinuzitei se folosesc atat antibiotice care sa distruga bacteriile, cat si antiinflamatoare, cu rol in diminuarea inflamatiiei de la nivelul mucoasei si a sinusurilor craniene. Totodata, se folosesc si substante precum dipropionatul de beclometazona sau prednisonul, substante din clasa corticosteroizilor, care reduc inflamatia si refac legaturile normale.

Mai nou, o parte din societatea medicala recomanda administrarea antibioticelor sub forma de spray sau picaturi pe cale nazala, tocmai pentru ca vin mult mai usor in contact cu portiunile inflamate, iar gradul lor de eficacitate in ceea ce priveste distrugerea bacteriilor este mult mai ridicata decat in cazul administrarii normale.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Sinuzita – Tratamentul Sinuzitei

Lasă un răspuns