Salazionul0 Comments

Publicat in:
Etichete: acnee sau secreţie, excesivă, salazionul, sebum

Salazionul este un mic chist, iar urciorul, un mic furuncul. Unul se formează în interiorul pleoapei, iar celălalt, pe marginea pleoapei, dar ambele sunt benigne.

In timp ce salazionul este nedureros şi se dezvoltă în câteva săp­tămâni, urciorul doare imediat şi are o evoluţie foarte rapidă. Cele două afecţiuni sunt benigne, si­tuate pe pleoapă, şi se tratează cu antibiotice şi antiinflamatoare. Uneori trebuie făcută o mică incizie pentru a se extirpa un şalazion fixat în interiorul ţesu­turilor pleoapei.

SALAZIONUL

Este mai frecvent la persoanele care au probleme dermatologice: acnee sau secreţie excesivă de sebum.

Salazionul este un mic nodul moale, localizat în grosimea pleoapei inferioare sau superioare, care apare, fără vreo cauză cunoscută, în urma obstrucţiei unei glande Meibomius (în număr de 25-30, aceste glande secretă un fel de gră­sime care se combină cu lacrimile pentru a lubrifia corneea). Este destul de vizibil dacă se întoarce pleoapa şi se simte la pipăit atunci când se freacă pleoapa.

Evoluţia şalazionului. In circa o treime dintre cazuri dispare de la sine, dacă nu este închistat. în acest caz, nodului se întăreşte şi se înconjoară de o capsulă fibroasă care îl protejează, aşa că nu poate fi tratat local. Când nodului se infectează cu un stafilococ, mar­ginea pleoapei devine roşie, dure­roasă şi se umflă. După vindecare, un şalazion poate apărea mai târziu la cealaltă pleoapă, în acelaşi loc.

Existenţa acestei tendinţe de reci­divă ar trebui să-l îndemne pe medic să caute un diabet sau o tul­burare de vedere (astigmatism) care a trecut neobservată până atunci.

Tratament. Este bazat pe pică­turi pentru ochi, unguente anti­inflamatoare şi antibiotice. Acest gen de tratament durează destul de mult, două săptămâni şi chiar mai mult. Dacă salazionul este închistat sau dacă tratamentul medical este ineficace, deşi urmat temeinic, trebuie extras chistul printr-o intervenţie chirurgicală.

 

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Salazionul

Lasă un răspuns