Rujeola şi rubeola0 Comments

Publicat in:
Etichete: rubeola, rujeola, rujeola şi rubeola, tratament rujeola

Rujeola şi rubeola au puncte comune: sunt boli infecţioase contagioase pe care le fac, în special, copiii mici şi amândouă se manifestă prin apariţia pe corp de mici papule roşii.

Ambele boli provoacă epide­mii iarna şi primăvara. Niciuna nu este gravă în ţări­le dezvoltate, chiar dacă sunt însoţite de febră şi de simptome dezagreabile. Datorită vaccinurilor, copilul este pro­tejat, pentru că, aşa după cum s-ar fi imunizat pe viaţă dacă s-ar fi îmbolnăvit de rubeolă, tot aşa se imunizează şi după vaccinare.

RUJEOLA

Este o afecţiune caracteristi­că copilăriei care îl obligă pe micul bolnav să nu iasă din camera sa tot timpul cât este contagios şi bolnav.

Cauze. Maladie infecţioasă, ea se transmite printr-un virus care pătrunde pe căile respiratorii sau prin ochi. Incubaţia durează 10 zile înainte de apariţia primelor simptome. In această peri­oadă, copilul este foarte con­tagios. El îi mai poate conta­mina pe cei din jurul său timp de o săptămână după apariţia semnelor bolii. Simptome. Rujeola începe cu febră (39°C), inflamarea na­sului (rinită), a ochilor (con­junctivită) şi tuse.

In 2-3 zile, apar bubuliţele pe gât, după urechi, pe corp. Erupţia are uneori aspectul unei purpure şi atunci este necesară o ana­liză a sângelui pentru a veri­fica numărul trombocitelor, purpura caracterizându-se printr-o scădere a numărului plachetelor sangvine.

Tratament. Este simplu şi constă în combaterea febrei cu paracetamol. Copilul tre­buie să rămână acasă, să bea mult lichid şi să mănânce mâncăruri uşoare. Medicul poate să-i prescrie, eventual, antibiotice pentru a evita alte infecţii.

Complicaţii. Boala poate antrena uneori complicaţii severe: otită, infecţii pulmo­nare, convulsii şi, mai rar,

meningite sau encefalite.

Vaccinare. Este practicată, de obicei, asupra copiilor între 1 an şi 2 ani. Vaccinul este injectat (asociat sau nu cu vaccinul împotriva oreio- nului şi rubeolei) şi protejea­ză sau imunizează 97% din copii. In cazul in care copilul este la creşă, vaccinarea se face mai devreme, la vârsta de 9 luni, iar după 6 luni este necesară a doua injecţie.

RUBEOLA

Rareori gravă la copil, boala poate fi foarte periculoasă atunci când fătul a contrac­tat-o în pântecul matern. Cauze. Rubeola, care afec­tează copiii între 6 şi 12 ani, se propagă prin mici picături de salivă. Perioada de incuba­ţie variază între 2 şi 3 săptă­mâni.

Simptome. Apare, iniţial, o febră uşoară, urmată, 2 zile mai târziu, de un puseu de bubuliţe pe faţă, care se în­tind pe trunchi, apoi pe mem­bre. Uneori, erupţia poate fi însoţită de inflamarea gan­glionilor şi de angină. Boala durează câteva zile; ea poate trece, uneori, complet neob­servată. Rubeola este câte­odată confundată cu alte erupţii provocate de viruşi.

Tratament. Constă numai în administrarea de medicamen­te care să-i scadă temperatura. Copilul care a avut rubeolă este imunizat împotriva bolii: ea nu va mai putea să reapară. Complicaţii. Această boală nu este gravă, cu toate că, uneori, copilul are prinşi ganglionii din partea din spate a gâtului (sunt tari, mobili, dureroşi, chiar uşor măriţi în volum) şi dureri de degete (poliartrită). Compli­caţiile cele mai severe le pri­vesc însă pe femeile care sunt infectate cu virusul rubeolei în timpul celei de-a 4-a luni de sarcină, din cauza riscuri­lor de malformaţie a viitoru­lui copil. Este deci necesar ca adolescenţii să fie vaccinaţi cu titlu preventiv.

Vaccinarea se recomandă a fi făcută între 1 an şi 2 ani, pen­tru a înlătura pericolul molipsirii. De cele mai multe ori, vaccinul este administrat împreună cu cel împotriva rujeolei şi oreionului. Reac­ţiile sunt puţin importante.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Rujeola şi rubeola

Lasă un răspuns