Constipatia la copii0 Comments

Publicat in:
Etichete: constipaţia, constipatia la copii, digestie, intestin

Constipaţia poate fi ocazională sau cronică. In acest din urmă caz este preferabil să consultaţi un medic, pentru a vă asigura că, de fapt, copilul con- stipat nu suferă de nicio altă boală.

Constipaţia este un defect sau o întârziere în evacuarea feca­lelor; însă tranzitul intestinal este foarte variabil de la un copil la altul. Definiţia constipaţiei este, deci, subiectivă, de vreme ce nu există criterii pentru stabilirea ei, iar utili­zarea cuvântului „constipaţie“ este, din această cauză, adeseori abuzivă.

In general, copilul este constipat dacă nu eli­mină fecalele în fiecare zi, înainte de a împlini 1 an, mai puţin de o dată la două zile, între 1 an şi 4 ani, mai puţin de trei ori pe săp­tămână după 4 ani. O curbă de creştere bună a copilului şi absenţa tulburărilor diges­tive, ca durerile abdominale sau voma, sunt suficiente pentru a-i linişti pe părinţi.

CAUZE

In ţările dezvoltate, constipaţia este de foarte multe ori favorizată de consumul de alimente fără reziduuri şi sărace în fibre vegetale (căr­nuri, paste făinoase, feculente). Uşor şi rapid de pre­gătit, aceste alimente reduc cantitatea de fecale şi frâ­nează progresarea lor prin intestin. Evacuarea devine dificilă şi chiar dureroasă, din cauza durităţii şi caracterului uscat al fecalelor.

Alţi factori implicaţi în egală măsură în constipaţie sunt: copilul refuză să meargă la toaletă, îndeosebi atunci când este prins într-o activitate care îl pasionează; deprin­derea curăţeniei este pentru el dificilă; nu vrea, din timi­ditate, să se ducă la toaleta de

OCLUZIA INTESTINALA

Această obstrucţie a intestinului subţire sau gros face imposibilă evacuarea fecalelor. La nou-născut, este provocată de o malformaţie a tubului digestiv. Intestinul se răsu­ceşte şi blochează progresarea fecalelor. La sugari poate proveni dintr-o întoarcere pe dos (ca un deget de mănuşă) a intestinului sub­ţire (invaginaţie intestinală) sau dintr-o hernie strangulată, decelabi­lă la nivelul regiunii inghinale sau al scrotului. La copil, ocluzia intestina­lă este adeseori provocată de o apendicită. După confirmarea diag­nosticului, intervenţia chirurgicală trebuie să fie urgentă.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Constipatia la copii

Lasă un răspuns