Tulburarile neurologice ale somnului0 Comments

Publicat in:
Etichete: simptome şi semne, somnolenţă, Tulburarile neurologice ale somnului

Multe afecţiuni neurologice se caracterizează prin dere¬glări ale somnului, mai ales prin somnolenţă în timpul zilei sau o durată anormal de lungă a somnului.
Majoritatea tulburărilor de somn au origine psihologică. In numeroase cazuri, faptul că dormim prea puţin sau prost (insomnie) constituie semn de depresie.
Somnolenţa în timpul zilei. Diferitele tulburări neurologice se manifestă prin nevoia irezistibilă de a dormi în timpul zilei.
Alte tulburari sunt legate de o disfuncţie a sistemului nervos central: acestea se manifestă fie prin hipersomnie (somn excesiv sau somn în timpul zilei), parasomnie (comportament anormal în timpul somnului,forma cea mai curentă fiind somnambulismul), sau, mai rar, insomnie. Dintre aceste afecţiuni se distinge somnolenţa în timpul zilei, sindromul Gelineau, sindromul Kleine-Levin, hiper- somnia idiopatică, hipersomnia recurentă şi insomnia idiopatică.

SOMNOLENŢA ÎN TIMPUL ZILEI

Este forma cea mai curentă de hipersomnie; se manifestă prin somnolenţă mai mult sau mai puţin permanentă.
Simptome şi semne. Pacientul se plânge că nu e niciodată treaz cu adevărat sau foarte rar. Pe lângă aceasta, doarme perioade lungi în timpul zilei, iar când se trezeşte are o stare de somnolenţă uneori mai pronunţată decât înainte; simte că acest somn nu este odihnitor.

Noaptea doarme mult timp şi se trezeşte greu şi târziu. Pacientul are impresia că funcţionează ca un „radar“, gândeşte şi vorbeşte încet; uneori, se poartă necorespunzător. în unele cazuri are şi dureri de cap sau bufeuri de căldură.

Tratament

Se bazează pe administrarea de medicamente, derivaţi ai amfetaminelor, care măresc perioadele de veghe diurnă. Acest tratament trebuie făcut sub supraveghere medicală strictă, având în vedere riscul utilizării neadecvate şi eventualele efecte secundare: dependenţă, insomnie, convulsii, tulburări psihice acute etc.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tulburarile neurologice ale somnului

Lasă un răspuns