Surditatea – II0 Comments

Publicat in:
Etichete: cerumenul, embolie, hemoragie, surditatea, tratamentul surditatii

DOPUL DE CERUMEN

Cerumenul, substanţă moale şi de consistenţa cerii, protejează învelişul conductului auditiv extern şi împiedică pătrunderea corpurilor străine. Impins de beţişoarele de urechi, ceru­menul se poate acumula la capătul conductului auditiv şi se poate forma un dop; acest dop poate da naştere la iritaţii sau poate provoca o diminuare a auzului. Eliminarea dopului de cerumen este realizată de către un otorinolaringolog, care îl îndepărtează prin aspirare sau prin extracţie.

O tumoră (meningiom, neurinom) poate, de asemenea, cauza pierderea auzului, atacând nervul şi căile auditive. O afecţiune vasculară (embolie, hemoragie) a urechii interne, însoţită de acufene şi de vertij, necesită administrarea urgentă a unui tratament. Traumatismele pot fi în egală măsură cauza unei pierderi a auzului:     un traumatism direct

(căderea cu placa de windsurfing în apă, o palmă aplicată peste ureche) poate afecta sau perfora timpanul; baro traumatismul provoacă o senzaţie de urechi înfundate şidureri surde. Nici şocurile acustice nu trebuie neglijate, întrucât acestea au de multe ori urmări grave: petar­dele, exploziile şi bombardamen­tele, depăşirea vitezei sunetului la altitudine scăzută, concerte rock la care volumul sonorului depăşeşte 120 de decibeli.

TRATAMENTUL SURDITATII

Surditatea bruscă este de cele mai multe ori de gravitate redusă şi reversibilă, presupunând trata­mente diferite, în funcţie de natura tulburării şi de zona afectată:

–    în caz de otită, antibioticele sunt eficiente, dar unele dintre ele, to­xice, sunt contraindicate persoa­nelor cu probleme auditive.

Otitele repetate pot impune o intervenţie chirurgicală (paracen­teză) menită să restabilească auzul;

–    în caz de rinofaringită, trompa lui Eustache înfundată este des­fundată prin aspirare sau prin intermediul aerosolilor;

–    pentru a limita efectele barotrau- matismului, se poate proceda la aşa-zisa manevră Valsava, cu care adepţii scufundărilor sunt famili­arizaţi: aceasta constă în a inspira adânc, a închide gura şi a sufla cu putere aer în nas.

 

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Surditatea – II

Lasă un răspuns