Sigilarea dentara sau Cum puteti proteja dintii copiilor dvs.0 Comments

Publicat in:
Etichete: igiena orala, igiena orala la copii, sanatate orala, sanatatea orala, sigilare dentara, sigilarea dentara

Sigilarea dentara

Sigilarea dentara

Sigilarea dentara reprezinta o masura de preventie a cariei asupra dintilor, in special recomandata copiilor, adolescentilor si, de ce nu, adultilor ce prezinta risc de carii. Sigilarea dentara este o manopera simpla, nedureroasa, rapida si eficienta pentru pacientul care doreste o dantura sanatoasa. In urma inspectiei clinice asupra dintilor, medicul dentist poate stabili tipul de sigilare necesar fiecarui pacient.

Tipurile de sigilare dentara

Astfel, daca vorbim despre un dinte perfect sanatos cu un relief accentuat, brazdat de multe santuri si gropite insa fara carii, vorbim despre o sigilare simpla, unde clinicianul doar face o curatare profesionala a suprafetei interesate, pregateste dintele pentru sigilare prin aplicarea unor substante necesare si, la final, aplica materialul sigilant.

Daca, insa, avem un dinte aparent sanatos, intreg, insa cu mici puncte colorate ori gropite accentuate, vorbim despre o sigilare largita unde, pe langa etapele mai sus mentionate, intervine si o freza speciala care indeparteza foarte putin din tesutul infestat, colorat. In acest caz vorbim despre sigilare largita.

In ambele cazuri, materialele folosite ca sigilant pot fi aceleasi. Ramane la latitudinea medicului sa aleaga materialul in functie de cerintele pacientului si situatia clinica. Se pot folosi materiale cu eliberare de fluor, materiale care imita perfect dintele sau colorate, cu sclipici mai atractive pentru cei mici (roz, verde, albastru). Important este sa fie facute la timp, chiar din momentul in care erup molarii definitivi la copil, undeva in jurul varstei de 6 ani, pentru a evita aparitia cariilor.

Dintii care trebuie supusi la sigilarea dentara

Nu toti dintii sunt supusi la sigilarea dentara.

Dintii de lapte nu necesita aceasta manopera, ci doar controale periodice de monitorizare a riscului de carie. Grupul tinta il reprezinta primele 2 masele definitive si premolarii cand acesti prezinta un relief accidentat, unde alimentele pot stagna inclusiv dupa un periaj insistent.

Durata unei sigilari dentare

Durata unei sigilari dentare depinde de mai multi factori printre care:

– igiena pacientului,
– tipul ocluziei si
– alimentatie.

Ea poate dura pana la cativa ani, daca se respecta o igiena buna, indicata de medic. Un alt factor important este sa fie tinute sub observatie la interval regulat de timp, prin vizita la stomatolog. Medicul poate stabili daca s-a pastrat integritatea, daca mai este necesar adaugarea de material sau indepartarea, lui fara consecinte asupra dintilor.

Sigilarea dentara ramane una dintre manoperele cele mai simple si nedureroase dar cu un rol major pentru o sanatate orala buna.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Sigilarea dentara sau Cum puteti proteja dintii copiilor dvs.

Lasă un răspuns