Despre Histerectomie0 Comments

Publicat in:
Etichete: despre Histerectomie, histerectomia lărgită, histerectomia subtotala, histerectomia totala

Consecinte psihologice

După o histerectomie, pot să apară depresie şi absenta a dorinfei sex­uale. Daca nu au fost scoase ovarele, aceste reacţii reprezintă mai mult o angoasa legata de efectele histerectomiei decât consecinţe fizice sau hormonale ale intervenţiei. Temerile cele mai frecvente sunt:

–   teama de a îmbătrâni rapid sau de a-şi „pierde” feminitatea;

–     teama de a nu mai avea plăcere sexuala. Dupâ perioada de convalescentă, majoritatea femeilor trăiesc aceeaşi plăcere sexuală ca înainte;

–    teama de îngrăşare. Nu există nicio legătură directă între histe­rectomie şi creşterea în greutate.

Supravegherea psihologică înainte şi după intervenţie poate ajuta la eliminarea acestor temeri. Dacă medicul discută cu pacienta înainte de intervenţie despre eventualele consecinţe ale operaţiei, tulburările post­operatorii sunt semnificativ mai reduse.

DIFERITELE TIPURI DE HISTERECTOMIE

Histerectomia totală. Constă în ablaţia corpului şi a colului uterin. Dacă este necesar, se scot şi ovarele, şi trompele (anexectomie).

Histerectomia subtotală.

Chirurgul extirpă corpul ute­rin, dar conservă colul uterin. Această intervenţie parţială permite conservarea totală a profunzimii vaginului. To­tuşi, ea este rar practicată în cadrul tratamentului pentru cancer genital, deoarece există riscul de apariţie a unui can­cer de col.

Histerectomia lărgită. Prac­ticată frecvent în caz de can­cer, această intervenţie constă în ablaţia uterului, a colului uterin, a ţesuturilor care înconjoară ureterele, a gan­glionilor limfatici din ve­cinătate şi a unei porţiuni din vagin. Dacă este necesar, sunt îndepărtate şi ovarele, şi trompele uterine.

După o histerectomie, femeia nu mai poate avea copii; ea nu mai are menstruaţii şi, în con­secinţă, nu mai are nevoie de contracepţie.

TEHNICĂ Şl DESFĂŞURARE

Intervenţia se poate practica pe cale abdominală (inter­venţie chirurgicală clasică) sau, de câte ori este posibil, pe cale vaginală, datorită avan­tajelor acestei abordări: risc operator mai mic, conva­lescenţă mai scurtă. Pentru histerectomia abdominală se face o incizie în partea infe­rioară a abdomenului. In his­terectomia vaginală, uterul şi colul sunt scoase printr-o incizie efectuată în porţiunea superioară a vaginului. Histe­rectomia este efectuată sub anestezie generală şi necesită spitalizare de o săptămână, în cazul celei abdominale, şi de 3-5 zile în cazul intervenţiei pe cale vaginală.

CONVALESCENŢA

Durerea şi sensibilitatea din abdomenul inferior sunt im­portante câteva zile. Conva­lescenţa durează între trei şi şase săptămâni, timp în care trebuie evitate eforturile excesive – se recomandă totuşi o activitate minimă (de exemplu, mersul pe jos). Pot să existe sângerări vaginale la început. Dacă au fost extir­pate ovarele, femeile pot prezenta bufeuri, diminuarea apetitului sexual şi pot avea o fază de depresie. Variaţiile hormonale bruşte explică în parte această stare şi, în acest caz, tratamentul de substi­tuţie poate remedia efectele secundare ale intervenţiei. Contactele sexuale pot fi reluate la aproximativ o lună după operaţie.

Ablaţia ovarelor la femeile tinere poate antrena me­nopauză precoce, deoarece încetează producerea de estrogeni şi progesteron. In general se recomandă ca pa­cientele să efectueze hormonoterapie de substituţie pentru a contracara efectele declanşării brutale a meno­pauzei.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Despre Histerectomie

Lasă un răspuns