Cancerul uterin – II0 Comments

Publicat in:
Etichete: cancer, cancer invaziv, menopauza, tumora

Diagnostic cancer uterin. In cazul depistării unui frotiu anormal, trebuie efectuat un examen amănunţit al colului uterin (colposcopie), pentru a observa zonele sus­pecte ale colului şi a se recolta ţesut (biopsie). Examenul celulelor acestui ţesut permite să se aprecieze dacă leziunile sunt benigne, precanceroase sau canceroase.

Tratamente cancer uterin. Depind de sta­diul de evoluţie a leziunilor:

–   în stadiul de simple leziuni precanceroase, ţesutul anor­mal este distrus (laser, dis- trucţie prin refrigerare sau prin curent electric);

–   în stadiul de leziuni precan­ceroase (displazii) severe, intervenţia – denumită coni- zaţie – constă în ablaţia unei

porţiuni conice spre baza colului;

–    în stadiul de cancer mai avansat (cancer invaziv), trata­mentele depind de stadiul extensiei cancerului. Se recur­ge la intervenţie chirurgicală, la radioterapie şi, eventual, la chimioterapie, utilizate sin­gure sau combinate, în funcţie de situaţie.

CANCERUL DE CORP UTERIN

Cancerul de corp uterin este numit şi cancer de endometru, de la denumirea mucoasei care tapetează interiorul cavităţii uterine. Modificările acestei mucoase în cursul vieţii geni­tale a femeii depind de hor­moni (în special de estrogeni). Cancerul de endometru este mai rar decât cancerul de col uterin, deşi numărul de cazuri noi pe an este în creştere în ţările industrializate, din cauza creşterii speranţei de viaţă. Factori de risc. Rar înainte de 40 de ani, acest cancer se întâl­neşte în principal la femeia în menopauză (80% din cazuri). Vârsta medie de apariţie este între 60 şi 70 de ani.

In afara vârstei, factorii de risc pentru acest tip de cancer sunt:

–    pubertatea precoce şi/sau menopauza tardivă;

–    absenţa naşterilor sau sarci­nile tardive;

–    anumite afecţiuni, cum ar fi diabetul şi obezitatea, sunt fac­tori predispozanţi;

–  administrarea în exces a estrogenilor (acesta este moti­vul pentru care estrogenii nu se  prescriu singuri în trata­mentul de substituţie al me­nopauzei).

Simptome. Tumora se mani­festă prin sângerări: la femeia aflată înainte de menopauză, este vorba de menstruaţii abun­dente sau, mai ales, de sânge­rări între menstruaţii. La fe­meia în menopauză semnalul de alarmă este reapariţia pier­derilor de sânge. Secreţiile vagi- nale albicioase (leucoree) şi purulente sunt uneori prezen­te. Nu există, ca în cancerul de col, metode de depistare pen­tru acest tip de cancer.

Diagnostic. Se bazează pe examenul direct al cavităţii uterine, cu un tub dotat cu un sistem optic (histeroscopie). Analiza ţesutului prelevat de pe pereţii cavităţii uterine (frotiu) permite confirmarea unui cancer suspicionat pe imaginile radiologice. Alte examene complementare per­mit efectuarea unui bilanţ al extensiei cancerului.

Evoluţia acestui cancer se întinde pe durata mai multor ani. Metastazele pot să afec­teze ficatul, creierul şi oasele, ganglionii fiind frecvent inva­daţi.

Tratamente. Intervenţia chi­rurgicală este tratamentul de elecţie în cazul în care can­cerul este localizat. Ea constă în ablaţia uterului (histerectomie) şi a celor două ovare (ovarectomie). In cancerul invaziv, alte tratamente vin să completeze intervenţia chi­rurgicală: radioterapia exter­nă sau locală (curieterapie), chimioterapia.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cancerul uterin – II

Lasă un răspuns