Inflamatiile ochiului0 Comments

Publicat in:
Etichete: inflamaţie a irisului, inflamatii, irisul

INFLAMAŢIILE SUPERFICIALE ALE OCHIULUI

Aceste inflamaţii afectează con­junctiva (membrana care aco­peră faţa internă a pleoapelor şi îmbracă o parte a globului ocular), sclera (membrana externă a glo­bului ocular, care formează albul ochiului), episclera (membrana care acoperă sclera) sau corneea. Inflamaţiile conjunctivei sau conjunctivitele. Acestea sunt de cele mai multe ori benigne şi apar în caz de infecţie. Se manifestă prin înroşirea ochiului, însoţită în anumite cazuri de secreţii pu­rulente. Aceste afecţiuni cauzează mâncărimi iritante sau dau im­presia existenţei unor fire de nisip sub pleoapă.

Inflamaţiile sclerei sau scleritele.

Acestea sunt relativ rare şi pot apărea pe parcursul unei boli (de exemplu, în cazul sarcoidozei sau poliartritei). Se face diferenţa între scleritele anterioare, localizate în partea vizibilă a sclerei, de cele pos­terioare. Scleritele anterioare se manifestă prin dureri ale ochiului, agravate de mişcările acestuia şi de lectură, prin sensibilitate la lu­mină (fotofobie) şi prin lăcrimarea ochiului.

Scleritele posterioare constau în inflamaţii ale orbitei: pacienţii resimt dureri în spatele ochiului, suferă de dureri de cap şi de vedere dublă: globul ocular tinde să iasă din orbită, iar pleoapele  sunt umflate. Scleritele se tratează prin administrarea de corticoizi. Inflamaţiile episclerei sau episcleritele. Aceste inflamaţii, întâl­nite cel mai frecvent la adulţii tineri, nu au, în general, o cauză specifică.

Uneori apar din cauza unei conjunctivite sau sunt favo­rizate de predispoziţia la alergii. Destul de puţin dureroase, se manifestă prin înroşirea ochiului, o senzaţie de disconfort moderată, lăcrimare intermitentă şi o uşoară sensibilitate a ochiului la lumină. Inflamaţiile corneei sau keratitele. Asemenea conjunctivitelor, keratitele sunt provocate de o infecţie şi presupun dureri puter­nice: bolnavul simte că are un corp străin în ochi, suferă de sen­sibilitate la lumină, de lăcrimare şi uneori de o scădere a calităţii vederii.

INFLAMAŢIILE INTERIORULUI OCHIULUI

Acestea sunt inflamaţiile uveei (membrana care hrăneşte ochiul, formată din trei zone distincte: în faţă, irisul, în mijloc, corpul ciliar, iar în spate, coroida) sau uveitele. Aceste inflamaţii pot avea cauze diverse: infecţii (cu bacterii, viru­suri sau paraziţi), boli autoimune, boli reumatice, meningite etc. In proporţie de 50%, cauzele lor sunt necunoscute.

Uveita anterioară. Cunoscută şi sub numele de irită sau iridociclită (inflamaţie a irisului), aceasta se manifestă prin înroşirea ochiului şi o scădere moderată a acuităţii vizuale.

Uveita intermediară. Cunoscută şi sub numele de pars planites, se manifestă prin senzaţia pre­zenţei unor muşte care zboară în faţa ochilor.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Inflamatiile ochiului

Lasă un răspuns