Circuitul sanguin sistemic0 Comments

Publicat in:
Etichete: capilare, circuitul sanguin sistemic, vena cavă inferioară, vena portă

Sângele ajunge din atriul în ventriculul stâng prin valva bicuspidă. De acolo, acesta trece in aortă şi este pompat în artere care se ramifică tot mai tare în întreg corpul, asigurând alimentarea capului, toracelui, membrelor şi intestinelor.

O particularitate o constituie alimentarea tractului gastro-intestinal. In acest caz, sângele se acumulează în vena portă (vena portae), care joacă un rol special.

In mod normal, venele se reunesc în vase sanguine mai mari şi transportă sângele direct către inimă. In cazul venei porte, situaţia este însă alta. La nivelul ficatului, aceasta se ramifică din nou într-o reţea capilară, din care iau naştere venele hepatice. Inainte de a fi din nou îmbogăţit cu oxigen, sângele parcurge, aşadar, două sisteme capilare, unul în intestine şi celălalt în ficat, cel mai mare organ metabolic din corp. Pentru propria sa alimentare cu sânge oxigenat, ficatul foloseşte artera hepatică.

Explicaţia sistemului capilar dublu este simplă.

In capilarele intestinale sunt descom­puse, pe de o parte, substanţele nutritive ce pot fi resorbite pentru a genera ener­gie, pe de altă parte sunt eliminate deşeurile toxice.

Şi sângele din circuitul splinei curge tot spre ficat, deoarece aici sunt transformate şi deşeurile sanguine. In ficat, din pig­mentul roşu denumit hemoglobină iau naştere pigmenţii specifici bilei.

Mai mult, sângele venos al pancreasu­lui ajunge, de asemenea, în ficat, deoa­rece hormonii produşi în pancreas (insulină, glucagon) influenţează metabolismul carbohidraţilor (producţia şi descompune­rea de glicogen).

Produsele eliminate ajung prin artere la rinichi, unde sunt evacuate împreună cu o cantitate mare de apă în vezica uri­nară. Sângele curăţat de aceste deşeuri se întoarce, apoi, în circuitul sanguin. Circa 1 500 de litri de sânge curg zilnic prin rinichi, din care sunt filtraţi aproximativ 180 de litri.

Din vena portă, sângele venos din tractul gastro-intestinal ajunge prin vena pulmonară în vena cavă inferioară (vena cava inferior). Aici se varsă şi sângele din picioare şi din partea inferioară a toracelui. Din cap, braţe şi partea superioară a corpului, sângele se reîn­toarce prin vena cavă superioară (vena cava superior). Ambele vene cave se varsă în atriul drept.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Circuitul sanguin sistemic

Lasă un răspuns