Caria – Cum iti afecteaza cariile dantura0 Comments

Publicat in:


Caria – Sanatatea danturii tale este determinata de igiena corespunzatoare precum si de alti factori independenti. O igiena incorecta determina aparitia unor elemente ce afecteaza direct dintii tai. Citeste acest articol si afla cum sa eviti pierderea dintilor.

Caria este cea mai des intalnita afectiune stomatologica si reprezinta distrugerea graduala a tesuturilor dure dentare. Caria apare atunci cand resturile alimentare ramase pe sau intre dinti fermenteaza si, interactionand cu microbacteriile cariogene din cavitatea bucala, intrerup procesul de remineralizare al dintelui.

Termenul “carie” provine din latina, de la “caries” care inseamna putred, fenomen caracteristic lemnului. Termenul a fost preluat de medicii dentisti pentru ca descrie sugestiv leziunea in forma de cavitate.

Zaharurile, mancarurile bogate in carbohidrati si bauturile acidulate sunt principalii “vinovati” pentru aparitia cariilor. Gustarile foarte dese dauneaza si ele zambetului tau, pentru ca dintii sunt sub atac constant.

Caria

Caria

De indata ce alimentele dulci patrund in cavitatea bucala, sarurile din saliva incep procesul de reparare a smaltului, pentru care e nevoie de 40 de minute. Cariile apar datorita atacurilor acide repetate, cand saliva nu reuseste sa restabileasca echilibrul la timp.

 

Caria – Tipuri de carii

Exista mai multe tipuri de carii:

cea incipienta sau pata alba cretoasa (cand smaltul e inca intact),
cea superficiala (afecteaza doar smaltul),
cea medie (se extinde pana la jonctiunea dintre smalt si dentina si microbii patrund in profunzime),
cea profunda (afecteaza grav smaltul si dentina, microbii acaparand zona) si
cea penetranta (care ajunge in camera pulpara si poate provoca infectii).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Caria – Cum iti afecteaza cariile dantura

Lasă un răspuns