Sistemul digestiv0 Comments

Publicat in:
Etichete: carbohidraţi, digest, digestia, lipide, sistemul digestiv

Sarcina digestiei este de a descompune chimic substantele nutritive, precum lipidele, carbohidratii, vitaminele si proteinele, astfel incat capilarele intestinale sa le poata resorbi. Acest proces se deruleaza in diferitele segmente ale sistemului digestiv, cu ajutorul unei multi-tudini de enzime secretate de glandele digestive. Nutrientii sunt maruntiti si descompusi pentru a fi resorbiti prin mucoasa canalului gastrointestinal.

Prin arderea substantelor nutritive se genereaza energie, care este utilizata in procesele metabolice §i in functiile vitale legate de acestea. Prin schimb, energia este depozitata sub forma de substante organice si transformata in activitate mecanica (contractia muschilor) sau chimica (echilibrarea spatiilor intra si extracelulare).

Necesarul de energie al unui organism uman depinde de o multiudine de factori. In functie de varsta, greutate si sex este necesara o cantitate diferita de energie. Mai mult, un rol important este jucat si de nivelul activitatii fizice. Se face distinctia intre necesarul de energie in stare de repaus si cel in conditii de activitate fizica. Reactiile emotionale, activitatea psihica ori starile de boala pot influenta, de asemenea, consumul de energie. Acestea ne pot creste sau reduce temporar necesarul energetic.

Pentru digestie si productia de energie este importanta o alimentatie echilibrata, care se constituie dintr-o combinatie corecta de proteine, carbohidrati si lipide. Conteaza, de asemenea, aportul de vitamine, substante minerale si oligoelemente, dar si de apa. La randul lor, fibrele stimuleaza si ele activitatea intestinala.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Sistemul digestiv

Lasă un răspuns