Sangele0 Comments

Publicat in:


Sângele este cel mai important mijloc de transport al corpului. Pentru a ali­menta toate părţile sale şi celulele soma­tice, organismul are nevoie de o cale de transport proprie şi eficientă: sistemul circulator, cu vasele sale lungi de mii de kilometri.

Transportul este realizat cu ajutorul inimii, care pompează sângele în marile artere ale circuitului sanguin şi îl aspiră în atrii pe cel din marile vene, ca un fel de pompă de presiune şi sucţiune.

Arterele sunt vasele sanguine care transportă sângele de la inimă. Pentru a asigura alimentarea organelor, acestea se ramifică pe parcurs. Arterele deţin pereţi groşi formaţi din ţesuturi conjunc­tive elastice. Ele preiau presiunea iniţială înaltă (din zona inimii) şi o transformă, astfel încât prin arterele şi vasele capilare mai mici să circule un flux constant de sânge.

Sistemul nervos controlează celulele musculare din pereţii arteriali. Atunci când aceştia se contractă, diametrul arterelor se reduce, deci debitul sângelui scurs este mai mic. In acest fel se asigură alimentarea optimă cu sânge a tuturor zonelor, de exemplu când trebuie stocată căldura sau crescut nivelul acesteia în caz de frig, ori când trebuie sporită ali­mentarea cu sânge la efort susţinut etc.

 

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Sangele

Lasă un răspuns