Lavanda – remediu naturist, ingredient cosmetic si condiment0 Comments

Publicat in:
Etichete: condiment, ingredient, Lavanda, lavandula angustifolia, remediu, ulei de lavanda

Lavanda (levantica) – remediu naturist, ingredient cosmetic si condiment

Apreciata de multi pentru aspectul si parfumul sau delicat, lavanda (Lavandula angustifolia) este o plata aromatica intens cultivata si utilizata.

Lavanda – scurt istoric

Lavanda este una dintre plantele despre care se cunoaste ca a fost utilizata inca din cele mai vechi timpuri.
Cu 2500 de ani in urma, egiptenii, fenicienii si popoarele arabe  foloseau lavanda si extrase de lavanda pentru prepararea de parfumuri si produse cosmetice sau chiar in procesul de mumificare.
Grecii si romanii adaugau flori de lavanda apei de baie pentru a o parfuma si pentru a-si purifica trupul si spiritul; se considera ca de la acest obicei vine si numele plantei – in latina “lavo” – “a spala”.

Lavanda – raspandire si utilizare

Probabil ca primii cultivatori ai lavandei au fost popoarele arabe, prin intermediul carora planta a ajuns in Grecia pentru a se raspandi, treptat, in toata Europa si, odata cu trecerea timpului, in toata lumea.
Se cunosc in jur de 30 de specii de lavanda, cea mai cultivata fiind Lavandula angustifolia.

Speciile de lavanda se cultiva in functie de utilizarea lor finala, nu aceleasi specii se cultiva pentru utilizari terapeutice si pentru industria cosmetica sau a detergentilor.
In scopuri terapeutice se folosesc florile de lavanda. Acestea se detaseaza de pe axul inflorescentei inainte de deschiderea totala a corolei. Aroma carecteristica de lavanda, cea care o face atat de cautata in parfumerie si industria cosmetica, este data de uleiurile volatile extrase din inflorescente.

Lavanda se foloseste in mai multe forme, nu numai sub forma de ulei. Putem intalni pulberi, tincturi sau capsule cu ulei de lavanda.

Se cunosc si numeroase utilizari ale lavandei in arta culinara, mai ales in zona mediteraneana. Condiment fin si delicat, lavanda face casa buna cu gelateria si cofetaria (inghetata, serbet sau suflee cu lavanda). Vom intalni lavada si in salate sau antreuri, in preparate cu carne (mai ales vanat) sau pur si simplu ca element de decor.

Lavanda – efecte terapeutice

Levantica se administreaza intern pentru mai multe afectiuni (tratamente lavanda), cel mai des pentru:

insomnie, depresie, anxietate, migrene

raceli, bronsite, secretii nazale

sindrom premenstrual

indigestii

cistite

dureri reumatice

Cele mai dese utilizari externe ale lavandei sunt:

acnee, arsuri (si solare), psoriazis

candidoze

dureri musculare si articulare

intepaturi de insecte

Pana in prezent cel mai eficient tratament cu lavanda pare a fi cel pentru alopecie, in asociere cu rozmarin, cimbru, cedru, jojoba si ulei din samburi de struguri.

Precautii in administrarea lavandei

Se recomada atentie sporita in asocierea lavandei cu medicatia antidepresiva, cu tratamentele impotriva anxietatii, depresiei sau insomniei pentru ca poate intensifica efectul substantelor administrate.

Deasemenea, este preferabil sa nu se consume preparate pe baza uleiurilor volatile
de lavanda celor care sofeaza sau care intreprind activitati ce necesita concentrare
sporita si o buna coordonare psihomotorie.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Lavanda – remediu naturist, ingredient cosmetic si condiment

Lasă un răspuns