Hemiplegia0 Comments

Publicat in:
Etichete: afazie, hemiplegia, leziuni, paralizaţi

Hemiplegia este o paralizie, temporară sau definitivă, care afectează toată partea dreaptă sau stângă a corpului sau doar anumite zone ale acestuia (braţ, gambă, trunchi, faţă).

Hemiplegia duce la invaliditatea parţială sau totală a jumătate din corp. Poate fi temporară sau definitivă, dar afectează întotdeauna viaţa socială şi profesională a bolnavului. Totuşi, facultăţile intelectuale nu sunt aproape niciodată afectate. Există două forme de hemiplegie: forma spasmodică, în care muşchii afectaţi sunt rigizi; forma flască, atunci când muşchii sunt moi şi slăbiţi, spre deosebire de prima.

SIMPTOMELE HEMIPLEGIEI

Principalul simptom al hemiplegiei este dificultatea pe care o are bolnavul de a-şi mişca braţul sau piciorul din partea afectată. In plus, pacientul prezintă semnul caracteristic cu valoare de diagnostic, numit semnul lui Babinski: când doctorul freacă exteriorul labei piciorului din partea afectată cu un obiect ascuţit, degetul mare se duce în sus, iar celelalte degete de la picior se răsfiră în evantai, exact contrariul unui reflex normal.

HEMIPLEGIA Şl VIAŢA COTIDIANĂ

Hemiplegia duce la un handicap care face dificilă viaţa zilnică. Pacientul depinde de familia lui pentru cele mai mici gesturi din viaţa de zi cu zi (să se ridice din pat, să mănânce, să se îmbrace), dar şi în situaţiile cele mai intime (să meargă la toaletă). Acest handicap este adesea mai pronunţat din cauza tulburărilor de vorbire. Aşadar, bolnavul care prezintă tulburări de vorbire (afazie) se va simţi şi mai izolat din cauza problemelor de comunicare.

CAUZE

Hemiplegia este cauzată de o leziune a fasciculului de fibre nervoase care se duce de la cortexul cerebral până la niveluri diferite ale măduvei spinării (fascicul numit calea piramidală) şi care comandă contracţia muşchilor. Leziunea se află în partea din creier opusă membrelor paralizate: astfel, hemiplegia părţii stângi corespunde unei leziuni cerebrale în emisfera dreaptă.

Leziunile se pot produce în urma unui accident vascular cerebral (hemoragie sau, dimpotrivă, reducerea sau oprirea circulaţiei într-o parte a creierului), în urma unei tumori, a unui traumatism cranian sau a unei infecţii a sistemului nervos (abces). Hemiplegiile apărute în urma unui accident vascular cerebral au un debut brusc, iar bolnavul îşi recuperează treptat, mai mult sau mai puţin, facultăţile fizice. Acelea care survin în urma unei tumori apar treptat şi tind să se agraveze.

TIPURILE DE HEMIPLEGIE

Pentru a determina localizarea leziunilor, medicul trebuie să afle dacă hemiplegia afectează faţa, braţul sau piciorul şi să studieze intensitatea paraliziei. O leziune pe cortexul cerebral. O leziune în această zonă, sediul funcţiilor cum ar fi conştiinţa şi mişcările voluntare, provoacă o hemiplegie care afectează mai ales faţa şi braţul sau coapsa. In funcţie de emisfera afectată, paralizia se poate asocia cu tulburări de vorbire (afazie), în caz că leziunea se află la nivelul emisferei numite dominantă (adică cea stângă la un dreptaci), sau tulburări de vedere, în cazul unei leziuni a părţii posterioare a creierului (unde se strâng informaţiile vizuale).

Uneori, bolnavul nu poate recunoaşte, cu ochii închişi, obiectele care i se pun în mână. O leziune a trunchiului cerebral. O leziune în această zonă, care leagă creierul de măduva spinării, provoacă sindroame numite alterne: paralizia membrelor afectează o parte a corpului, iar în acelaşi timp sunt paralizaţi şi unii nervi cranieni. Acest fapt duce la paralizia ochilor, a muşchilor feţei, a limbii, a deglutiţiei şi a sensibilităţii feţei.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Hemiplegia

Lasă un răspuns