Glandele sistemului digestiv0 Comments

Publicat in:


In sistemul digestiv, ficatul, vezica biliară şi pancreasul secretă diferite substanţe.

Ficatul se ocupă în primul rând de prelucrarea substanţelor de bază care ne menţin în viaţă (conţinute de mâncare). Acestea sunt carbohidraţii, proteinele şi lipidele. Proteinele sunt importante pentru creştere, regenerarea celulară şi pentru producţia de enzime şi hormoni.

Ele sunt descompuse în ficat în structuri ce pot fi resorbite de corp. Acest proces se desfăşoară în celulele hepatice. Pe de altă parte, carbohidraţii sunt transformaţi în energie. Aceştia provin în special din alimente ce conţin zahăr. Pentru a produce energie, fica­tul descompune diferitele zaharuri în glucoză, iar în scopul depozitării, în glicogen. Mai mult, pentru a stoca grăsime, lipidele sunt trans­formate de ficat în lipide proprii corpului. Şi acestea furnizează, la rândul lor, energie.

Alături de prelucrarea, depo­zitarea şi eliminarea substanţelor chimice, ficatul este responsabil şi de descompunerea toxinelor şi a deşeurilor. Acest proces are loc în celulele hepatice prin deza­gregare sau neutralizare.

Deşeurile sanguine sunt elimi­nate prin secreţia biliară produsă în ficat. După ce este produsă, bila tranzitează nenumărate mici canale biliare, care formează împreună tractul hepatic. Totodată, acest lichid este depozitat în vezica biliară şi evacuat în duoden, la nevoie, prin canalul biliar, care este separat de cel hepatic.

Pancreasul este alcătuit din două sis­teme de glande: partea endocrină secretă în sânge doi hormoni deosebit de impor­tanţi (insulina şi glucagonul), în timp ce partea exocrină elimină în duoden enzimele digestive produse în pancreas prin intermediul unui sistem de canale.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Glandele sistemului digestiv

Lasă un răspuns