Glandele salivare0 Comments

Publicat in:
Etichete: glanda submandibulară, glandele salivare, oreionul

In cavitatea bucală se varsă secreţiile a trei perechi de glande mari:
• glanda sublinguală (glandula sublingualis)
• glanda submandibilară (glandula submandibularis)
• glanda parotidă (glandula parotidea)

Aceste glande secretoare (exogene) elimină saliva prin tracturi separate, în plus, mici glande salivare se mai află şi în mucoasa de la nivelul obrajilor, limbii, boitei palatine şi în interiorul buzelor.
In fiecare zi, în gură se secretă circa 1,7 litri de salivă. Aceasta este compusă din apă şi mucus. Mai mult, saliva conţine o enzimă necesară în procesul digestiei, amilaza, care începe descompunerea carbohidraţilor. Alte enzime din salivă folosesc la curăţarea gurii, având o acţiune antibacteriană. Dintre acestea, demn de menţionat este putem simţi gustul, deoarece papilele gustative ale limbii reacţionează doar la substanţe lichide.

Compoziţia salivei depinde de cea a alimentelor ingerate. Atunci când mâncăm alimente solide, glandele salivare secretă mai multă salivă decât în cazul hranei mai lichide. Fluxul de salivă este comandat de sistemul nervos autonom. Pe tot parcursul zilei, glandele elimină permanent mici cantităţi de salivă. In plus, la anumiţi stimuli, cantitatea de salivă secretată creşte sau se reduce. Chiar şi numai gândul la anumite alimente (de exemplu la lămâie) poate determina un flux mai mare de salivă.

Poziţia, dimensiunea şi structura tisulară diferită a glandelor salivare determină secreţia unor tipuri variate de salivă. Glanda parotidă este poziţionată în faţa urechii, pe muşchiul masti-cator. Aceasta are o greutate de 20-30 de grame şi este, în mod normal, moale, neputând fi simţită sub piele.

Totusi inflamaţii, ea se poate umfla sau întări. Cea mai cunoscută boală legată de această glandă este oreionul, o infecţie virală.

Canalul excretor al glandei parotide (ductus parotideus) se varsă în cavitatea bucală, vizavi de al doilea molar de sus. Prin masticaţie, o parte din salivă este pompată în afară. în ciuda faptul că glanda parotidă este cea mai mare dintre glandele salivare, ea nu secretă decât un sfert din saliva eliminată zilnic.

Glanda submandibulară se găseşte la nivelul diafragmei gurii, pe interiorul osului mandibular, sub molari. Aceasta cântăreşte 10-15 grame. Canalul său de evacuare se varsă în zona frenului lingual.

Sub limbă, pe diafragma gurii se află glanda sublinguală, cu o greutate de doar 5 grame. Ea este formată din mai multe mici glande cu ducturi de evacuare scurte, care facilitează transportul mucusului lichid.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Glandele salivare

Lasă un răspuns