Cum si cat trebuie sa mananci0 Comments

Publicat in:
Etichete: alimentatie, calorii, dieta, exercitii, fructe, masa, sanatate, slabire, vitamine, zahar

Cat trebuie sa mananci

Cat trebuie sa mananci

O alimentatie sanatoasa este vitala pentru mentinerea unui metabolism sanatos. Programarea meselor si a alimentatiei pentru fiecare masa in parte este foarte importanta. Femeile care vor sa-si mentina silueta sau, din contra, vor sa si-o recupereze, este bine sa stie ca trebuie sa manance putin si des. Trei mese incarcate nu sunt neaparat sanatoase.

Corina Zugravu, medic primar in igiena alimentatiei si nutritie, recomanda persoanelor care doresc sa aiba un stil de viata sanatos sa manance divers si echilibrat produse cat mai putin procesate si sa faca miscare (de orice fel) macar jumatate de ora pe zi.

Cum si cat trebuie sa mananci – Orele 7-9

La micul dejun ar fi bine sa aduceti organismului cam 20%-25% din necesarul caloric zilnic. Este important sa beti un pahar de apa dimineata pentru a va curata rinichii. Apoi, pentru invigorare, sunt indicate cateva exercitii fizice. Mancarea trebuie sa fie bogata in carbohidrati, de exemplu un sandwich cu branza sau cascaval este tocmai bun pentru a capata energie intreaga zi.

Trebuie neaparat sa mancati si paine. Beti foarte multa apa, sucuri din fructe sau ceai, pentru a inlocui lichidele pierdute prin transpiratie. Apa constituie 70% din tesuturile corpului uman, 80% din sange, 90% din creier. Omul pierde zilnic, prin transpiratie si prin secretii naturale, pana la 2,5% liri de apa.

Cum si cat trebuie sa mananci – Orele 9-11

Consumati fructe! Ele sunt o sursa importanta de vitamine si energie: piersici, struguri, prune. Fructele si legumele ajuta la prevenirea aparitiei cancerului si ofera o protectie re­ala fata de bolile cardiovasculare. Ar trebui sa mancam intre 5 si 12 portii pe zi (doua treimi legume si o treime fructe).

Deasemenea, la micul dejun puteti include produse lactate, bogate in calciu: branza, iaurt, lapte. Pentru a va asigura aportul de fibre, mancati si cereale.  O lingurita de miere sau mai multe, ramane la decizia dumneavoastra, ajuta la echilibrarea fizica si psihica, inlaturand oboseala. Este buna si pentru combaterea insomniei si inlaturarea migrenelor.

Cum si cat trebuie sa mananci – Orele 11-13

Daca sunteti la serviciu, este indicat sa consumati fructe (banane) si alimente bogate in carbohidrati (covrig, briosa, orez). Ele va vor da randament la locul de munca.

Cum si cat trebuie sa mananci – Orele 13-15

La pranz trebuie sa aduceti organismului cam 25%- 30% din necesarul caloric. Mancati produse ce contin proteine: pui, peste (hrana pentru creier, ajuta la memorie), fructe de mare, oua sau o salata, care aduce un aport de minerale, vitamine si antioxidanti. Uleiul din peste contine acizi grasi Omega 3, care protejeaza inima.

Dintre carbohidrati puteti alege, mai ales pentru mesele de pranz, painea, cerealele, cartofii (fierti ori la cuptor), pas tele, porumbul, orezul brun sau alb, lintea, fasolea, mazarea. Atentie insa la sosurile pe care le folositi pentru combinatii.

Zaharul este si el bun. Mai tarziu, daca simtiti nevoie de un dulce si nu doriti sa va ingrasati, inlocuiti-l cu fructe in stare naturala sau cu o cana de ceai de plante indulcit cu putin zahar. Studiile stiintifice au demonstrat ca trebuie sa privim zaharul ca pe „cel mai de incredere prieten” al creierului nostru.

Consumul de zahar ne face mai inteligenti, avand efecte benefice asupra memoriei, capacitatii de concentrare si invatare. Deasemenea, zaharul ne face mai plini de viata si mai binedispusi, alungand starile de melancolie sau nervozitate, influentate de activitatea craniana.

Cum si cat trebuie sa mananci – Cina

La cina nu trebuie sa aduceti organismului mai mult de 15%-20% din necesarul caloric.

Serviti legume proaspete sau gatite cat mai simplu sau carne slaba, care ajuta la refacerea organismului. Puteti sa luati si un desert dulce si o cana de lapte cald,  pentru a avea un somn adanc si linistit.

Recomandari:

  • Nu sariti niciodata peste micul dejun
  • Mancati la fiecare trei ore
  • Nu va duceti la culcare cu stomacul gol
  • Cina – preferabil inaintea orei 19
  • Faceti exercitii! Macar un sfert de ora, in fiecare zi
  • Nu consumati banane seara deoarece aduna toxinele
  • Alegeti grasimi nesaturate din peste, nuci, avocado, ulei de masline si abandonati-le pe cele saturate, din carnati, biscuiti, prajituri, placinte, produse de patiserie.
Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cum si cat trebuie sa mananci

Lasă un răspuns