Arterele0 Comments

Publicat in:
Etichete: arterele, vasele capilare, venele

Arterele se ramifică întâi în arteriole, apoi în vase capilare. Acestea din urmă se găsesc peste tot in ţesuturi, fiind cele mai mici vase sanguine. Prin intermediul lor se desfăşoară schimbul de substanţe cu celulele: acestea sunt alimentate cu substanţe nutritive, iar din ele se eva­cuează deşeuri metabolice. Schimbul se realizează prin pereţii capilari extrem de subţiri, care nu constituie o barieră pentru majoritatea substanţelor.

După vasele capilare, căile sanguine devin din nou cm ce în ce mai mari, transformându-se intâi în venule, care se reunesc in continuare în vene mai mici, apoi in vene mai mari. Venele mari transportă sângele înapoi către inimă.

Venele si arterele se diferenţiază în primul rând prin grosimea pereţilor lor, cei ai venelor fiind mai subţiri. Pe de altă parte, şi presiunea din interiorul lor este diferită: cea de la nivelul venelor este în mod evident mai mică, chiar dacă volumul de sânge transportat este mult mai mare ca cel din artere.

Culoarea sangelui se transformă pe parcurs de la roşu deschis (sânge bogat in oxigen) la roşu-albăstrui închis (sânge sărac în oxigen, îmbogăţit cu deşeurile ţesuturilor şi dioxid de carbon), iar fluxul nu mai este atât de rapid. Datorită împărţirii inimii într-o parte dreaptă şi una stângă, facem distincţia între două circuite: unul mic, pulmonar şi unul mare, sistemic. Cele două circuite sunt conectate în forma unui opt.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Arterele

Lasă un răspuns