Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

decembrie 7, 2012

Totul despre chistul ovarian

Publicat pe 07 dec. 2012 at 7:59pm
Chistul ovarian

Chistul ovarian este o tumora, de cele mai multe ori, benigna. El se poate forma la orice varsta si survine, in principal, la femeia in perioada de activitate genitala (de la pubertate pana la menopauza), respectiv in adolescenta si inainte de menopauza.

Chistul ovarian este constituit dintr-o punga de lichid inconjurata de o membrana, care se formeaza in interiorul ovarului. Rareori, se poate maligniza dand nastere la cancerul de ovar.

Cauzele aparitiei chistului de ovar

In functie de tipul chistului exista mai multe cauze, astfel:

Chistul functional – este forma cea mai frecventa care survine…

Nervul optic – Investigatii

Publicat pe 07 dec. 2012 at 8:52am

Fundul de ochi. Este o investigaţie simplă, care permite observarea nervului optic la nivelul papilei, dar şi contururile, proeminenţele şi coloritul lor.

Această investigaţie constă în observarea fiecărui ochi cu ajutorul unui oftalmoscop (aparat compus dintr-o lupă şi un fascicul luminos) sau al unui biomicroscop, punând în faţa ochiului o lentilă specială.

Totuşi, segmentele nervului optic situate în spatele papilei (părţile situate în orbita ochiului şi în interiorul cutiei craniene, chiasmă şi creier) nu sunt accesibile decât prin scanare şi prin imagistica cu rezonanţă magnetică (RMN). Pe lângă aceste investigaţii, se mai poate face o angiografie cerebrală, o investigaţie radiologică ce…