Pneumocistoza si fascioloza hepatica0 Comments

Publicat in:
Etichete: angiocolita, bronsiole, canale biliare, colici biliare, fascioza hepatica, greata, icter, pneumocistoze, pneumonia interstitiala plasmocitara, sfixiere, uricarie, vărsături

Pneumoicistoza

Pneumoicistoza

PNEUMOCISTOZA

PNEUMOCISTOZA este o boala pulmonara provocata de parazitul „Pneumocystis carinii„.

PNEUMOCISTOZA atinge, in general, sugarii mici, in primele luni de viata, mai ales pe prematuri. Apar si cazuri la adultii care au luat un tratament imunodepresiv, un tratament indelungat cu corticosteroizi.

Pneumocystis carinii nu se intalneste numai la om, ci si la diverse animale domestice sau salbatice. Acest parazit umple alveolele pulmonare ingrosand peretii interalveolari din cauza unei infiltratii a unor leucocite (predominant plasmocitele). De aici vine si denumirea bolii de „pneumonie interstitiala plasmocitara„. Aceasta boala duce la exitus (moarte) prin asfixiere, cauzata de blocarea alveolelor pulmonare si a bronsiolelor prin masa parazitara.

Ea se manifesta prin tahipnee si cianoze, tuse cu expectoratie spumoasa. Boala evolueaza, in general, fara ferbra ridicata. Netratata, duce la o mortalitate de circa 50% dintre cei afectati de pneumocistoza.

Diagnostic pneumocistoza

Diagnosticul prezumtiv in pneumocistoza se pune prin evidentierea chisturilor caracteristice prin frotiuri din expectoratie sau mucozitatile bronsice. De asemenea, se poate face prin biopsii pulmonare si prin punctie – biopsie pulmonara.

FASCIOLOZA HEPATICA

Fasciola hepatica traieste ca parazit in canalele biliare.

Acest parazit este ingerat de om, in general din salata sau verdeturi care nu sunt fierte inainte de ingerare.

Boala are doua faze:

– Prima faza cand viermii se afla in parenchimul hepatic, deplasandu-se spre canalele biliare. Bolnavul prezinta dureri in hipocondrul drept, manifestari de urticarie, greata, varsaturi, inapetenta si, uneori, febra. In pasul urmator, parazitul se instaleaza in caile biliare, manifestarile scazand in intesitate. Acum apar semne de angiocolita, uneori colici biliare, chiar si icter prin colestoza, determinate de prezenta parazitilor in canalele biliare.

Diagnosticul se pune prin evidentierea in analiza coproparazitara a oualor parazitului. Dar diagnosticul nu poate fi exact pentru ca pot fi doar oua tranzitare. Bolnavul trebuie sa tina un regim de dieta lactata cateva zile dupa care analiza se va repeta. Daca si de aceasta data apar oua, se poate conchide ca este vorba de o parazitoza.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Pneumocistoza si fascioloza hepatica

Lasă un răspuns