Neurochirurgia0 Comments

Publicat in:
Etichete: hidrocefalie, laserul, microchirurgia, neurochirurgia

Neurochirurgia este specialitatea medicală care se ocupă cu tratamentul chirurgical al bolilor sistemului nervos; noile tehnici descoperite în ultimii ani au contribuit la dezvoltarea acesteia.

Toate bolile tratate de neurochirurgie necesită intervenţii chirurgicale pe creier sau măduva spinării: acumularea anormală a sângelui (hematom) în interiorul cutiei craniene, tumorile cerebrale, creşterea anormală a cantităţii de lichid cefalorahidian, care produce dilatarea cavităţilor encefalului (hidrocefalie), îngustarea anormală a canalului rahidian, care duce la compresia măduvei spinării. In competenţa neurochirurgilor mai intră şi intervenţii variate, precum ablaţia malformaţiilor vaselor sangvine şi operaţiile pe nervi, efectuate în cadrul tratamentului durerilor cronice.

TEHNICI DE DATĂ RECENTĂ

Neurochirurgia a făcut, în cursul ultimilor ani, progrese considerabile datorită perfecţionării tehnicilor, cum ar fi: intervenţiile realizate la microscop (microchirurgie); distrugerea leziunilor cu raze laser, depistarea radiologică de mare fineţe, în trei dimensiuni, a structurilor profunde din creier (stereotaxie).

Microchirurgia. Prin această tehnică se efectuează intervenţii chirurgicale la microscopul binocular, care poate mări câmpul operator de la 3 la 40 de ori.

Datorită acestei tehnici se fac în prezent operaţii care erau considerate imposibile de către chirurgia clasică, la o scară de o zecime de milimetru sau chiar mai puţin. Microchirurgia permite, de exemplu, repararea unui nerv prin sutură sau grefa, precum şi operaţii de fineţe, în care se eliberează nervii comprimaţi de un ţesut sclerozat (neuro-liză). Aceasta mai este folosită şi la tratarea malformaţiilor vasculare aflate în interiorul craniului sau la nivelul măduvei spinării.

Laserul. Este un aparat care emite un fascicul îngust de raze luminoase. Datorită energiei condensate a fasciculului luminos se distrug în special tumorile cerebrale, fără lezarea ţesuturilor din jur. Stereotaxia. Prin această tehnică imagistică se pot delimita cu precizie contururile unei leziuni sau anomalii prezente în interiorul creierului. Aceasta constă în luarea de imagini cu ajutorul diferitelor tehnici de imagitica.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Neurochirurgia

Lasă un răspuns