Limbricul sau Ascaridioza si Enterobioza sau oxiuriaza0 Comments

Publicat in:
Etichete: boli parazitare, Diagnostic, limbric, limbricul, oxiuri, oxiuriaza, simptome, Tratament

Limbricul

Limbricul

Ascaridioza (limbricul)

Ascaridioza sau limbricul este provocat/a de prezenta intai in forme de larve, apoi in intestinul gros (forme adulte) de parazitul „Ascoris lumbricoides”(limbricul). Este cel mai mare dintre parazitii intestinali ai omului. Femela ajunge la lungimea de 20-25cm, iar masculul la 10-12cm.

Cum ajunge limbricul in organism?

Evolutia viermelui nu necesita gazda intermediara. Acest parazit este introdus in organism cu alimente nespalate si maini murdare.

Patrunde prin peretele intestinal in sange, ajunge prima data in ficat unde sta cateva zile, apoi trece la plamani, ajungand in capilarele din jurul alveolelor. Din alveole, prin bronsiole si bronhii se ridica in trahee, de unde ajung in fundul gatului, apoi prin faringe, esofag si stomac.

In cursul ciclului de tranzit se produc fenomene congestive hepatice, mai ales pulmonare, care pot duce la pneumonii verminoase. Bolnavul poate prezenta si alergii cutanate.

Diagnostic Ascaridioza

Diagnosticul se face prin evidentierea oualor, prin analize amanuntite.

Enterobioza (oxiuriaza)

Enterobioza (oxiuriaza) este provocata de prezenta in tubul digestiv (in special in intestinul gros) a parazitului „Enterobius vermicularis”. Este cunoscut si sub numele de „oxiuriaza„. Poporul numeste aceasta boala „viermisori„.

In mod obisnuit, oxiurii traiesc in cavitatea cecala, in jurul deschizaturii apendicelui. Cand viermii devin numerosi, ei traiesc si in colon, iar cand isi depun ouale traveseaza, in lung, tot intestinul gros si apoi se elimina prin anus.

Diagnosticul enterobiozei

Ouale sunt greu de evidentiat in materiile fecale, acestea trebuie cautate in mucoasa regiunii inferioare rectului sau pe cea a pliurilor anale. Acest examen trebuie repetat timp de 7 zile. In cazul tratamentului, care se face in serii de 7 zile, analizele se repeta in a 14-a zi si se continua pana in a 21-a zi dupa tratament.

Oxiurii exercita o actiune iritativa, toxicoalergica, traumatica si bacterifica. Ei produc rani minuscule pe mucoasa inestinala, in cursul fixarii si hranirii lor cu sange, actul traumatic este urmat de cel bacterifer, creandu-si porti de intrare in tesuturi pentru microorganisme.

Inflamarea apendicelui duce la apendicita. Sunt frecvente cazurile in care la operatiile de apendicita se descopera si oxiuri adulti patrunsi in acest organ.

La fel si pruritul anal din jurul orificiului anal, cat si rolul toxicologic al acestor viermi are ca si consecinta aparitia piodermitelor perineale sub numele „oxiuriaza cutanata” si se poate complica cu o „dermatita linicura„.

La fetite, oxiurii, in cursul deplasarii lor pentru depunerea oualor, pot patrunde in vulva si vagin, dand nastere la urovulvovaginite.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Limbricul sau Ascaridioza si Enterobioza sau oxiuriaza

Lasă un răspuns