Leishmanioza viscerala si balantidioza0 Comments

Publicat in:
Etichete: balantidioza, boli, Diagnostic, Leishmanioza viscerala, paraziti, simptome, Tratament

Leishmanioza viscerala

Leishmanioza

Leishmanioza

Leishmanioza viscerala este provocata de prezenta in organism a unui parazit apartinand familiei „tripanosomidelor”. Parazitul blocheaza celulele sistemului reticuloendotelial (care se hiperparalizeaza).

Parazitul este inclus in celule, deci se inmulteste foarte mult si sfarseste prin a distruge celula gazda. Patrunde in organismul uman prin intepaturile de insecte.

Cum se manifesta leishmanioza viscerala?

Leishmanioza viscerala se manifesta printr-o triada simptomatologica destul de caracteristica: febra ridicata si neregulata, anemie cu leucopenia si agranulocitoza, care are un grad foarte accentuat.

Ganglionii limfatici, mai ales cervicali, axiali si inghinali pot ajunge la volumul unei alune. Apare si sindromul hemoragipal.

Boala netratata poate duce la casexie si exitus (moarte).

Diagnosticarea leishmaniozei viscerale

Diagnosticarea: cel mai caracteristic semn de prezumptie este formolleucogelificarea unei mici cantitati de sange, la care se adauga o cantitate de formol. Parazitul poate fi cautat si prin hemocultura pe geloza cu sange, punctia splenica sau punctia ganglionara.

Balantidioza

Balantidioza este o boala provocata de prezenta parazitului intestinal „Balantidium coli”. Este cel mai mare parazit protozoar al omului.

Prezenta parazitului poate ramane fara simptomatologie, insa el se inmulteste considerabil, devine agresiv si produce ulceratii ale mucoasei si submucoasesi intestinale, putandu-se complica adesea cu perforatii ale peretelui intestinal sau cu hemoragii puternice.

Balantidioza se insoteste de varsaturi, deshidratari masive, dureri abdominale caracteristice spasmelor colonului transvers.

Diagnosticul se pune prin evidentierea parazitilor in scaune diareice sau a chisturilor in scaunele formate.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Leishmanioza viscerala si balantidioza

Lasă un răspuns