Vitamina A in corpul uman0 Comments

Publicat in:
Etichete: azotul, copii, dentitia, digestia, fecundatia, fierul, gastrita, instinctul sexual., parul, pielea, retina, vederea, vitamina A

VITAMINA A SI ROLUL EI IN SANATATEA ORGANISMULUI UMAN

Vitamina A

Vitamina A

Neglijarea rolului vitaminelor pentru buna functionare a organismului este o greseala grava. Nutritia vitaminica trebuie sa o intelegem ca pe o parte integranta a factorilor care determina starea noastra de sanatate.

Pe parcursul vietii, vitaminele sunt printre cele mai importante nevoi ale sanatatii fizice si psihice, dezvoltarii, intretinerii  organismului nostru. Buna functionare a organelor interne, mentinerea in echilibru a sistemelor de care depinde omul si dezvoltarea copiilor depind de vitamine.

VITAMINA A – vitamina liposolubila

Vitamina A se gaseste in cantitati mari in morcovi, aredei rosu (dar si in cei verzi sau galbeni), sfecla rosie, spanac, varza rosie, rosii, salata, peste, ficat, unt, branza, oua sau lapte. Rolul vitaminei A este indispensabil cresterii normale, proceselor vizuale, reproducerii, mentinerea troficitatii si functionarii normale a epiteliilor.

Deficitul de vitamina A afecteaza functia vizuala, in deosebi retina. Hipovitaminoza produce afectiuni ale pielii si ale glandelor anexe, afecteaza firul de par producand albirea timpurie. Lipsa vitaminei A duce la tulburari digestive, tulburari de cresterea dintilor si provoaca hipoaciditate gastrica. Aparatul respirator este, de asemenea, afectat prin diminuarea rolului de bariera a epiteliilor, scazand rezistenta fata de micribi si virusi.

Vitamina A influenteaza functionarea glandelor endocrine. S-au descris si anemii ale membranei globulelor rosii, insotite de scaderea fierului in sange si cresterea depozitelor de fier din splina.

Lipsa acestei vitamine determina scaderea asimilarii azotului alimentar ce este necesara, in primul rand, pentru asimilarea proteinelor de catre copii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Vitamina A in corpul uman

Lasă un răspuns