Despre cromozomi – tipuri si specificatii0 Comments

Publicat in:
Etichete: adn, celule, cromozom X, cromozom Y, cromozomi, nucleotide

Cromozomi

Cromozomi

Cromozomii sunt unitati genetice permanente, care isi conserva individualitatea si proprietatile structural-functionale, metoda de transmitere fiind cea de auto-aplicare de-a lungul generatiilor celulare.

Un cromozom este alcatuit dintr-o macromolecula de ADN, in constructia caruia intra mai multe gene lincate. Cromozomii au rol de pastrare si transmitere corecta a informatiei ereditare la celulele fiice, in cursul diviziunilor celulare mitotice sau meiotice.

TIPURI DE CROMOZOMI

cromozomi de tip procariot – este caracteristic bacteriilor si algelor albastre-verzi, avand o organizare relativ simpla si fiind format dintr-o macromolecula de ADN, dublu catenara, elicala circular covalent inchisa, cu o varietate de proteine

cromozomi de tip eucariot – cromozomi multipli, lineari, de dimenisuni mari. Fiecare cromozom are un centromer si unul sau doua brate care pornesc din acest centromer. Aspectul lor se modifica pregnant in timpul ciclului celular, iar cromozomul profazic si metafizic este format din doua elemente fibriliare numite cromatine.

CROMOZOMII UMANI

Celulele umane sunt diploide, omul avand in total 46 de cromozomi: 22 perechi de autozomi si o pereche de heterozomi (cromozomi sexuali).

AUTOZOMII

Cromozomul 1
Este cel mai mare cromozom, care se regaseste in pereche, la fel ca toti autozomii. Cromozomul 1 are o anvergura de 247 milioane nucleotide in perechi (unitati de baza de informatii pentru ADN). Cromozomul 1 reprezinta 8 % din totalul de ADN, din celulele umane.

Cromozomul 2
Este al doilea ca marime, cu o avengura de mai mult de 237 milioane nucleotide in perechi, reprezentand aproape 8% din totalul de ADN din celule.

Cromozomul 3
Are o anvergura de aproape 200 milioane nucleotide in perechi, reprezentand aproape 6,5% din totalul de ADN din celule.

Cromozomul 4
Are o anvergura de mai mult de 186 milioane nucleotide in perechi, reprezentand intre 6% si 6,5% din totalul de ADN din celule.

Cromozomul 5
Are o anvergura de mai mult de 181 milioane nucleotide in perechi, reprezentand aproximativ 6% din totalul de ADN din celule.

Cromozomul 6
Are o anvergura de mai mult de 170 milioane nucleotide in perechi, reprezentand intre 5,5% si 6% din totalul de ADN din celule. Din perechea cromozomilor 6, unul dintre cromozomi provine de la tata si unul de la mama.

Cromozomul 7
Are o anvergura de mai mult de 158 milioane nucleotide in perechi, reprezentand intre 5% si 5,5% din totalul de ADN din celule.

Cromozomul 8
Are o anvergura de aproximativ 155 milioane nucleotide in perechi, reprezentand intre 4,5% si 5% din totalul de ADN din celule.

Cromozomul 9
Are o anvergura de aproximativ 145 milioane nucleotide in perechi, reprezentand intre 4% si 4,5% din totalul de ADN din celule.

Cromozomul 10
Are o anvergura de aproximativ 135 milioane nucleotide in perechi, reprezentand intre 4% si 4,5% din totalul de ADN din celule.

Cromozomul 11
Are o anvergura de aproximativ 134,5 milioane nucleotide in perechi, reprezentand intre 4% si 4,5% din totalul de ADN din celule.

Cromozomul 12
Are o anvergura de aproximativ 132 milioane nucleotide in perechi, reprezentand intre 4% si 4,5% din totalul de ADN din celule.

Cromozomul 13
Are o anvergura de aproximativ 114 milioane nucleotide in perechi, reprezentand intre 3,5% si 4% din totalul de ADN din celule. Din perechea de cromozomi 13, unul provine de la tata si unul de la mama.

Cromozomul 14
Are o anvergura de aproximativ 106 milioane nucleotide in perechi, reprezentand intre 3% si 3,5% din totalul de ADN din celule. In perechea de cromozomi 14, unul provine de la tata si unul de la mama.

Cromozomul 15
Are o anvergura de aproximativ 100 milioane nucleotide in perechi, reprezentand intre 3% si 3,5% din totalul de ADN din celule. In mod normal, in perechea de cromozomi 15, unul provine de la tata si unul de la mama.

Cromozomul 16
Are o anvergura de aproximativ 89 milioane nucleotide in perechi, reprezentand 3% din totalul de ADN din celule.

Cromozomul 17
Are o anvergura de aproximativ 79 milioane nucleotide in perechi, reprezentand intre 2,5% si 3% din totalul de ADN din celule.

Cromozomul 18
Are o anvergura de aproximativ 76 milioane nucleotide in perechi, reprezentand aproximativ 2,5% din totalul de ADN din celule.

Cromozomul 19
Anvergura de aproximativ 63 milioane nucleotide in perechi, reprezentand intre 2% si 2,5% din totalul de ADN din celule.

Cromozomul 20
Anvergura de aproximativ 62,5 milioane nucleotide in perechi, reprezentand intre 2% si 2,5% din totalul de ADN din celule.

Cromozomul 21
Este cel mai mic dintre cromozomi. Are o anvergura de aproximativ 47 milioane nucleotide in perechi, reprezentand aproximativ 1,5% din totalul de ADN din celule.

Cromozomul 22
Este al doilea cel mai mic dintre cromozomi. Are o anvergura de aproximativ 49,5 milioane nucleotide in perechi, reprezentand intre 1,5% si 2% din totalul de ADN din celule.

HETEROZOMII

Cromozomul X
Este unul dintre cei doi cromozomi care au rol de determinare a sexului. Fiecare individ are cel putin un cromozom X, absenta acestuia fiind incompatibila cu viata. Prezenta in dublu exemplar a cromozomului X determina sexul feminin. In acest caz, al prezentei de mai mult de 1 cromozom X, doar unul ramane activ, celalalt (ceilalti) devenind inactivi prin heterocromatinizare. Mutatiile genelor de pe cromozomul X pot determina bolile genetice heterozomale.

Cromozomul Y
Este un cromozom mic, acrocentric ce apartine grupului G de cromozomi umani (impreuna cu cromozomul 21 si cromozomul 22). Cromozomul Y nu prezinta sateliti in regiunea terminala a bratului scurt, astfel determinandu-se dezvoltarea embrionului spre sexul masculin.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Despre cromozomi – tipuri si specificatii

Lasă un răspuns