Complicatiile imobilizarii in aparatul ghipsat0 Comments

Publicat in:
Etichete: aparatul ghipsat, ghipsat, indepartare ghips

Deoarece pot sa apara complicate, toti pacientii care sunt externati cu aparat ghipsat, ar trebui sa primeasca, in scris, instructiuni clare, in cazul aparitiei unor probleme legate de acesta. Complicatiile apar de obicei deoarece ghipsul este fie prea strans, fie prea larg.

Ghips prea strans

Semnele clasice ce indica o compresie la nivelul membrului imobilizat in aparat ghipsat si faptul ca irigarea cu sange a zonei este insuficienta sunt descrise ca fiind: durerea, paloarea, paralizia, paresteziile (senzatii de furnicaturi si intepaturi) si senzatia de raceala la nivelul membrului.

Ghips prea larg

Daca aparatul ghipsat poate fi miscat in plan longitudinal, de-a lungul membrului, inseamna ca a fost aplicat prea larg.
In ambele situatii prezentate mai sus, contentia ghipsata trebuie indepartata si trebuie aplicat un nou aparat ghipsat pe membrul afectat.

Indepartarea ghipsului

Aparatul ghipsat este indepartat, de obicei, dupa ce fractura s-a consolidat sau daca, dupa o examinare, se constata necesitatea inlocuirii acestui aparat.

Ghipsul se taie folosind un fierastrau special pentru ghips. Lamele lui nu se rotesc (cum se intampla in cazul unui fierastrau circular), ci, mai degraba, vibreaza si este astfel conceput incat sa nu taie pielea. Se pot folosi si alte aparate de taiat speciale, care sunt, de fapt, foarfece modificate. Stratul de vata aplicat sub ghips asigura protectia necesara, prin crearea unui spatiu intre pacient si ghips.

Deseori, dupa ce ghipsul este indepartat, membrul devine putin edematiat. De obicei se aplica un bandaj pe membru, care sa fie mentinut timp de cateva zile, iar pacientul este incurajat sa foloseasca membrul respectiv si sa faca exercitii pentru articulatii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Complicatiile imobilizarii in aparatul ghipsat

Lasă un răspuns