Sarcina extrauterina (ectopica)0 Comments

Publicat in:
Etichete: abdomen, sarcina, sarcina extrauterina, trompa uterina, uter

Sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina este sarcina care se dezvolta in afara cavitatii uterine.

Frecventa aparitiei unei sarcini extrauterine este de aproximativ 2%. Aproximativ 90% dintre sarcinile extrauterine se dezvolta in trompa uterina, mai mic fiind procentul sarcinilor dezvoltate intr-unul dintre ovare, in colul uterin sau in cavitatea abdominala.

In decursul istoriei, s-au descoperit doua cazuri extreme de sarcina extrauterina abdominala (sarcina extrauterina dezvoltata in interiorul abdomenului).

Unul dintre cazuri este al unei femei care a purtat in pantece timp de 60 de ani un copil de piatra, care atunci cand a murit era viabil. Femeia a fost operata si copilul de piatra a fost extras.

Al doilea caz de sarcina extrauterina abdominala apartine unei femei care a nascut un fat viabil, pe cale chirurgicala, in prezent copilul fiind sanatos.

Sarcina extrauterina CAUZE

Principala cauza a dezvoltarii unei sarcini extrauterine este prezenta unei trompe uterine anormale care impiedica ovulul fertilizat sa ajunga in uter, astfel determinand implantarea acestuia la nivelul trompei sau in afara uterului. Au existat si cazuri de sarcini ectopice pentru care nu s-a gasit inca o cauza.

Cauzele aparitiei trompelor uterine anormale:

– existenta in antecedentele gravidei a unor boli inflamatorii pelvine cauzate de infectii cu Chlamydia sau Neisseria gonorrhoeae, ce determina aparitia de tesut cicatriceal la nivelul trompei uterine
– interventia chirurgicala la nivelul trompei uterine
– antecedente in sarcini extrauterine.

Sarcina extrauterina SIMPTOME

In faza incipienta, o sarcina extrauterina poate prezenta aceleasi simptome ca la o sarcina normala:

– absenta menstruatiei
– sani sensibili la palpare
– oboseala
– greata
– urinare deasa

Pe masura ce sarcina extrauterina progreseaza pot aparea si alte simptome:

– durere abdominala sau pelvina (la 6-8 saptamani de la absenta menstruatiei)
– sangerare vaginala usoara sau abundenta
– durere in timpul actului sexual sau in timpul examinarii pelvine
– semne de soc – ameteala, senzatie de lesin sau lesin (sincopa) cauzate de o hemoragie interna
– durere la nivelul umerilor determinata de hemoragia intra-abdominala subdiafragmatica
– simptomele avortului spontan, asemanatoare cu semnele precoce de sarcina

Sarcina extrauterina TRATAMENT

Tratamentul ambulator (la domiciliu)
– Tratament la domiciliu cu metotrexat. In cazul in care gravida cu sarcina ectopica va primi acest tratament trebuie prevenita asupra efectelor secundare.

Tratamentul chirurgical
Este cea mai rapida metoda, in orice stadiu de dezvoltare al sarcinii extrauterine. Tratamentul chirurgical poate fi si singurul tratament disponibil in cazul pacientelor la care sarcina a depasit 6 saptamani sau care prezinta hemoragie interna.

Metode chirurgicale de abordare a sarcinii ectopice:

– Salpingostomia – indepartarea sarcinii ectopice printr-o mica incizie in lungimea trompei uterine. Incizia poate fi lasata sa se inchida singura sau poate fi suturata. Aceasta metoda se poate face doar daca embrionul nu depaseste 3cm.

– Salpingectomia – indepartarea unui segment din trompa uterina (restul trompei uterine care este sanatoasa este suturata la loc).
Ambele metode chirurgicale constau intr-o incizie mica folosind laparoscopia sau intr-o incizie abdominala larga folosind laparotomia.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Sarcina extrauterina (ectopica)

Lasă un răspuns