Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

septembrie 12, 2012

Nanism hipofizar (deficit de hormon de crestere)

Publicat pe 12 sept. 2012 at 5:22pm
Nanism hipofizar sau nedezvoltare staturala este o afectiune caracterizata prin tulburari de crestere si dezvoltare.

Nanismul hipofizar este cauzat de secretia insuficienta a hormonului somatotrop hipofizar (hormon de crestere sau GH). Afectiunea debuteaza in copilarie, dar devine mai evidenta la varsta pubertatii.

Deficitul de hormon de crestere este determinat de leziuni tumorale sau netumorale. Din categoria leziunilor tumorale fac parte chisturile sau tumorile situate in hipofiza sau in afara ei (ex. craniofaringiomulul, care insoteste frecvent nanismul).

In categoria leziunilor netumorale sunt cuprinse leziunile inflamatorii, ale hipofizei (encefalite, meningoencefalite) si bolile degenerative…

Folosirea corpului uman in scopuri stiintifice

Publicat pe 12 sept. 2012 at 11:44am

Bolile ce afecteaza creierul pot fi foarte dificil de cercetat in timpul vietii. In multe cazuri diagnosticui poate fi confirmat numai printr-un examen postmortem.

Circumstanta cea mai frecventa in care corpul uman contribuie la dezvoltarea stiintelor medicale este examenul anatomopatologic ce se efectueaza post-mortem, care confirma cauza mortii si informeaza si educa in acelasi timp echipa care s-a ocupat de decedat.

Corpul uman – STUDIUL ANATOMIEI

Corpul uman este baza studiului anatomiei pentru studentii la medicina. Daca o persoana isi doneaza cadavrul in scopuri stiintifice, acesta va fi folosit, de obicei, pentru disectii, la orele de anatomie ce au loc in universitatile de medicina. Disectia are o istorie lunga si toarte plina de…