Reactia alergica imediata0 Comments

Publicat in:
Etichete: alergie, crampe, diaree, reactia alergica imiediata, voma

Hipersensibilitatea de tip I este o reacţie alergica imediată, care apare la cateva secunde de la expunerea la alergen. Cele mai comune exemple sunt febra de fan, eczemele atopice ale copilariei şi astmul bronsic extrinsec.

O astfel de reacţie, denumită atopică, poate aparea la circa 10 la suta din populaţie. In locul răspunsului imun normal la expunerea la alergen, organismul produce o clasă de anticorpi numiţi IgE.

Acestia se leaga de mastocite, distribuite in număr mare în piele, caile respiratorii şi tractul gastrointestinal, determinand eliberarea unui număr mare de mediatori ai inflamatiei, inclusiv histamină. Histamina produce vasodilataţie si iesirea fluidelor prin pereţii vasculari, fiind principala cauza a apariţiei reacţiilor inflamatorii caracteristice: curgerea nasului, lacrimarea ochilor, înroşirea şi mancarimile de la nivelul pielii.

Tipul simptomelor aparute depinde sşi de locul de patrundere al alergenului în organism. Astfel, inhalarea alergenului declanseaza constricţia cailor respiratorii cu apariţia consecutivă a simptomelor astmatice; înghiţirea determină simptome digestive de tip crampe, voma şi diaree.

In cazul patrunderii alergenului direct în sangele circulant, poate surveni o reacţie mult mai dramatică, numită soc anafilactic. Spasmul cailor respiratorii(si eventuala umflare a limbii) îngreunează respiraţia, iar vasco dilatatia bruscă si extravazarea de lichide pot determina colapsul circulator. Acest tip de raspuns este caracteristic persoanele sensibile la înţepăturile de albine injectarea de substanţe straine (de exemplu penicilina sau al medicamente) sau anumite alimente, ca arahidele. Indivizii sensibili pot fi nevoiţi sa poarte permanenţă cu ei siringi cu epinefrina. Din fercire reacţiile de acest tip sunt rare.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Reactia alergica imediata

Lasă un răspuns