Proteine0 Comments

Publicat in:
Etichete: ce sunt proteinele, proteine, proteinele

Proteine – Stiati ca? Proteina este un element esenţial al fiinţelor vii, pentru ca formează structura de bază a tuturor celulelor. Ea se găseşte, asadar, în tot organismul precum şi în cei mai mici viruşi cunoscuţi de om.

Proteinele sunt substanţe chimice complexe, formate din molecule mai mici, numite aminoacizi.

O proteină este alcătuită din unul sau mai multe lanţuri de aminoacizi care, asemenea altor substanţe chimice, sunt formaţi din atomi. In aminoacizi se găsesc atomii elementelor carbon, oxigen şi hidrogen alături de atomii unui alt element vital, azotul.

Proteine

Toate animalele şi plantele conţin în cea mai mare parte proteine, însă fiecare specie are o grupa specifica de proteine. Proteinele umane sunt caracteristice fiinţelor umane, diferenţiindu-ne de celelalte forme de viaţa.

Componentele din care se formeaza proteinele constau în 20 de aminoacizi de bază, combinaţiile cărora formează mii de proteine diferite.

Aminoacizii sunt legaţi printr-o legătură peptidică. Aceasta ia naştere în urma unei reacţii chimice în care se pierde o moleculă de apă dintre doi aminoacizi.

Legarea a 100 sau a mai multor aminoacizi duce la formarea unui lanţ polipeptidic numit tot proteină. Aceste lanţuri formează o spirală care adeseori se răsuceşte din nou, oferind proteinei forma sa particulară.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Proteine

Lasă un răspuns