Manevra Heimlich0 Comments

Publicat in:
Etichete: bol alimentar, manevra Heimlich, prim ajutor, sufocare

Mihai, un tânăr care a urmat cursuri de prim ajutor, lua masa într-un restaurant, cu soţia sa, când a observat un bărbat de la o altă masă, care dădea semne de mare suferinţă – faţa sa căpătase o nuanţă albăstruie şi îşi prinsese gâtul cu mâinile. Mihai a recunoscut în toate acestea semnele caracteristice unei persoane care s-a înecat cu mâncare.
S-a dus repede către bărbatul în cauză care stătea singur la masă şi acum era prăbuşit peste scaun. Mihai l-a întrebat dacă s-a înecat cu mâncare, dar bărbatul nu a putut răspunde şi îi era din ce în ce mai rău. Mihai l-a sprijinit şi întâi i-a dat o palmă zdravănă pe spate, în speranţa că astfel îi va putea disloca bolul alimentar (masa de mâncare mestecată) din gât şi îi va putea elibera căile respiratorii. Nu s-a întâmplat asta şi atunci Mihai a căutat să îi scoată bărbatului orice urmă de mâncare rămasă în gură, dar nu a găsit aşa ceva.
Reacţie rapidă
Amintindu-şi noţiunile de prim ajutor învăţate, Mihai şi-a dat seama că trebuie să folosească manevra Heimlich. S-a aşezat în spatele bărbatului şi l-a înconjurat cu braţele, ţinându-şi mâinile pe abdomenul acestuia, imediat sub rebordul costal. Cu pumnul unei mâini cuprins de cealaltă şi cu barbatul aplecat in fata, Mihai si-a fixat mainile pe abdomenul lui, chiar deasupra buricului si l-a apasat cu putere printr-o lovitura indreptata in sus.

Principiul manevrei consta în faptul că, prin apăsarea bruscă a muşchilor şi organelor din abdomenul superior, diafragmul este ascensionat rapid şi, odată cu el, este împins în sus şi aerul din trahee (conduct aerian), care va propulsa bolul afară din gură.
Prima încercare nu a reuşit, dar Mihai a repetat manevra şi de data aceasta bolul alimentar a zburat pur şi simplu din gura bărbatului. Acesta a început să gâfâie şi şi-a recăpătat suflul şi culoarea normală. Nu mult după aceea a putut vorbi şi i-a mulţumit lui Mihai. Apoi şi-a terminat prânzul, având însă grijă să mestece încet şi cu atenţie.
Manevră vitală
Manevra Heimlich se poate aplica persoanelor care stau în picioare, stau întinse sau şed. Este bine ca cei care sunt în picioare sau în şezut să fie aplecaţi uşor în faţă. Dacă subiectul este întins, este bine să i se întoarcă lateral capul, astfel încât mâncarea eliberată din gât să nu alunece înapoi.
In cazul bebeluşilor şi al copiilor mici, manevra poate fi efectuată ţinând copilul în poală sau pe podea. In aceste cazuri, se poate apăsa cu doar două degete de la fiecare mână.
La copiii sub un an, sufocarea este prima cauză de mortalitate între accidentele casnice. Astfel, s-a constatat că, dintre toate manevrele învăţate la cursurile de prim-ajutor, manevra Heimlich este cea mai frecvent folosită.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Manevra Heimlich

Lasă un răspuns