Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

august, 2012

Ciroza hepatica – tipuri, simptome, tratament

Publicat pe 31 aug. 2012 at 3:05pm
Ciroza hepatica

Este o boala ireversibila si difuza a ficatului, definita prin:

– distrugerea celulelor hepatice – pierderea elasticitatii (scleroza) tesuturilor – dezvoltarea unui tesut cicatricial fibros – prin regenerarea anormala a celulelor ce constituie noduli de regenerare.

Scleroza celulelor hepatice impiedica circulatia sangvina, ducand la hipertensiune portala (cresterea presiunii sangvine in interiorul venei care colecteaza sangele de la organele digestive si il transporta la ficat). Ciroza hepatica altereaza progresiv functia ficatului si incetineste circulatia sangelui (staza), mai intai la ficat, apoi la alte organe.

Ciroza hepatica poate fi prezenta numerosi ani, fara a fi depistata,…

Diagnostic – Osteomielita

Publicat pe 31 aug. 2012 at 10:16am

Diagnosticul precoce al osteomielitei acute este esenţial, deoarece tratamentul prompt cu antibiotice poate preveni necroza osoasă şi osteomielita cronică. Prima investigaţie constă, de obicei, în efectuarea unei radiografii simple a osului afectat, dar apariţia unor anomalii la acest nivel poate să întârzie un timp.

Alte investigaţii

Investigaţiile prin care se pot depista modificările precoce sunt examenul IRM, ecografia şi examenul CT, precum investigaţia cu radioizotopi, iar diagnosticul se pune, de obicei, pe combinarea acestor examene. In 95 la sută din cazuri, examenul radioizotopic al osului permite formularea unui diagnostic pozitiv, în 24 de ore de la instalarea simptomatologiei.

Totuşi, examenul nu poate…

Hernia de disc – simptome si tratament

Publicat pe 30 aug. 2012 at 3:45pm
Hernia de disc

Hernia de disc este cunoscuta si sub numele de ruptura a discului intervertebral si este o afectiune a coloanei vertebrale, prin care o parte din discul intervertebral se fragmenteaza si ajunge sa comprime radacinile nervoase sau maduva spinarii, aflate in canalul spinal din vecinatatea sa.

Hernia de disc poate aparea la orice nivel al coloanei vertebrale. Majoritatea herniilor de disc afecteaza coloana lombara. Se mai pot prezenta la nivelul coloanei cervicale si, mai rar, la nivelul coloanei toracice.

SIMPTOME

Simptomele herniei lombare

Afecteaza

Osteogenesis imperfecta

Publicat pe 30 aug. 2012 at 1:01pm

Cunoscută şi sub denumirea de boala oaselor fragile, osteogenesis imperfecta este o boală genetică rară, în care oasele sunt fragile şi se fracturează uşor. Este dificil de diagnosticat şi uneori este confundată cu abuzul fizic al persoanei respective.

Osteogenesis imperfecta este o boală osoasă rară, a cărei caracteristică principală este o tendinţă crescută către fracturi osoase.

Osteogenesis imperfecta – TIPURI DIFERITE

Se cunosc mai multe tipuri diferite de boală, care se manifestă cu grade variate de severitate, de la forme uşoare, cu risc mic de fracturi, până la forme grave, cu fracturi severe. In cazurile grave, se pot produce zilnic fracturi multiple prin incidente obişnuite, precum strănutul, aceste…

Miopia – defect de vedere

Publicat pe 29 aug. 2012 at 3:05pm
Miopia

Definitie Cauzele miopiei Factori de risc Clasificare Tratamentul miopiei Alte tipuri de tratament

Miopia este un defect al vederii care se manifesta prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanta mare. In termeni medicali, miopia reprezinta o tulburare de refractie a globului ocular, caracterizata prin faptul ca imaginea obiectelor privite este focalizata in fata retinei (in mod normal, imaginea obiectelor este focalizata pe retina, intr-o zona de acuitate vizuala maxima, denumita „pata galbena”).

In cazul miopiei, razele paralele…