Tumorile paratiroidiene0 Comments

Publicat in:
Etichete: pierderea densităţii osoase, pietre la rinichi, tumoră paratiroidiană canceroasă, tumorile paratiroidiene

Cancerele glandei paratiroide sunt foarte rare, dar dacă apar, ele pot da metastaze în alte organe ale corpului.

ADENOMUL

Majoritatea tumorilor de paratiroidă sunt benigne (necanceroase) şi sunt denumite adenoame. Acest fel de tumori poate cauza hiperparatiroidismul (hipersecreţia de PTH în sânge), care duce la creşterea nivelului calciului în sânge. Complicaţiile excesului de calciu includ formarea de pietre la rinichi şi pierderea densităţii osoase, din cauza eliberării de calciu în fluxul sanguin.

Tratamentul tumorilor de paratiroidă se bazează pe intervenţia chirurgicală de rezecţie a glandei (paratiroidectomie).
In majoritatea cazurilor este implicată o singură glandă, dar dacă sunt afectate toate patru, se încearcă, dacă este posibil, lăsarea pe loca unei cantităţi mici de ţesut, astfel încât hormonul paratirodian să mai poată fi produs.

PROGNOSTIC

Paratiroidectomia duce la vindecare în 95 la sută din cazurile de adenom.
Pacienţii cu tumori maligne au şi ei un prognostic pe termen lung bun, ca urmare a intervenţiei chirurgicale, dacă aceasta a reuşit extragerea completă a tumorii. Totuşi, câteodată, tumora recidivează.

In această imagine de la nivelul gâtului se vede o tumoră paratiroidiană canceroasă. Imaginea a fost obţinută prin injectarea intravenoasă a unei substanţe radioactive, care s-a acumulat în jurul zonelor canceroase (de culoare roşie şi galbenă în imagine).

PROCEDURA

Paratiroidectomia se face sub anestezie generală. Operaţia este dificilă ca tehnică, din cauza numeroaselor terminaţii nervoase şi altor structuri de la nivelul gâtului. Cu toate acestea, riscurile suni foarte mici; există o probabilitate de doar 1 la sută de lezare a nervilor ce inervează laringele.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tumorile paratiroidiene

Lasă un răspuns