Probleme digestive la sugari0 Comments

Publicat in:
Etichete: constimaptia la sugari, intarcare la copii, refluxul esofagian

Majoritatea problemelor digestive sunt minore şi constau în constipaţie sau într-o mică regurgitaţie a laptelui, după o masă. Rareori pot să apară probleme mai grave, cum ar fi stenoza pilorică sau herniile, ce pot fi tratate eficient prin intervenţii chirurgicale.

Majoritatea sugarilor regurgitează câteodată o cantitate mică de lapte, după ce au fost hrăniţi, fie la sân, fie cu biberonul. Aceste regurgitaţii pot fi datorate supraalimentaţiei sau eliminării insuficiente a gazelor. Este un aspect sâcâitor, dar în general normal atâta timp cât copilul creşte în greutate în mod corespunzător.

REFLUXUL

Refluxul esofagian este o regurgitaţie mai spectaculoasă. El apare din cauza activităţii reduse a sfinc-terului situat între esofag şi stomac, sfincter care, în mod normal, acţionează ca o valvă cu un singur sens. Sugarii afectaţi regurgitează după fiecare masă şi trebuie susţinuţi să elimine gazele după fiecare masă timp de aproximativ 20 de minute. Este de ajutor şi ridicarea capului prin plasarea unei perne sub saltea. Refluxul poate fi ameliorat prin adăugarea unui agent de îngroşare la masa sugarului; majoritatea sugarilor depăşesc aceasta etapă în jurul vârstei de şase luni.

Aceste situaţii trebuie diferenţiate de vărsăturile „în jet” ale sugarului. Acestea pot fi un simptom al stenozei pilorice, în care musculatura orificiului de ieşire din stomac este îngroşată. Stenoza pilorică apare la vârsta de aproximativ patru luni şi este asociată cu creştere în greutate deficitară. Afecţiunea poate fi diagnosticată cu ajutorul ecografiei şi este uşor de tratat pe cale chirurgicală, prin secţionarea muşchiului afectat.

Vărsăturile amestecate cu sânge sau bilă trebuie cercetate de fiecare dată, deoarece ele pot fi un semn al obstrucţiei intestinului, provocată de o hernie, de exemplu.

CONSTIPAŢIA

Constipaţia se referă la prezenţa unui scaun de consistenţă dură, ce este dificil de eliminat, mai degrabă decât la o
motilitate intestinală neregulată; ea este normală la copiii hrăniţi la sân, la care poate să existe un interval de câteva zile între mişcările intenstinale.

Un copil cu constipaţie poate fi ajutat printr-un aport crescut de lichide sub formă de apă fiartă şi răcită. După vârsta de patru săptămâni se poate administra suc de fructe pur diluat în proporţie de 1:6. Pentru copiii care au fost deja înţărcaţi, piureurile de fructe pot ameliora constipaţia. Apa îndulcită este un remediu de modă veche şi nu ar trebui administrat.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Probleme digestive la sugari

Lasă un răspuns