Primul ajutor in cele mai intalnite situatii0 Comments

Publicat in:
Etichete: arsuri, primul ajutor, resuscitare, resuscitare cardio-respiratorie, victima

Primul ajutor

Primul ajutor

Primul ajutor de baza

Este doar un ajutor temporar acordat in caz de urgenta pentru salvarea vietii, prevenirea unor complicatii ulterioare si ameliorarea suferintelor pana in momentul in care un serviciu medical adecvat poate sa intervina.

Intepaturile de insecte
In urma intepaturilor de insecte (albine, viespi, furnici etc.) pot apare atat reactii locale, manifestate prin eritem (roseata), edem (umflare) si prurit (mancarime) sau durere, cat si reactii generalizate, unele putand pune viata in pericol.
Reactia generalizata poate apare daca victima este intepata de un numar mai mare de insecte sau daca prezinta o sensibilitate individuala (alergie) la intepatura de insecte.
Primul ajutor:
Se incearca indepartarea acului albinei ramas infipt in piele, cu ajutorul unui ac sau cutit, dar fara a stoarce zona sau strivi acul.
Pe locul intepaturii se poate aplica apa oxigenata, alcool sanitar sau se spala cu apa. Se aplica o punga cu gheata sau ceva rece, pentru a determina vasocontrictie locala, fapt ce scade absorbtia veninului la nivel local.
In cazul reactiilor alergice grave, cand survine stopul cardio-respirator, se apeleaza serviciul 112 si se incep manevrele de resuscitare cardio-respiratorie.

Muscatura de animale
Muscaturile provocate de animale, sunt periculoase atat prin leziunile tisulare pe care le antreneaza, cat si prin riscul unor infectii grave, dintre care cele mai cunoscute sunt rabia (turbarea) sau tetanosul.
Primul ajutor:
Se curata si dezinfecteaza tegumentele din jurul plagii
Se curata si dezinfecteaza plaga (rana), punandu-se sub un jet de apa rece
Se aplica comprese sterile
Victima trebuie sa se prezinte la o unitate medicala, pentru examinarea si pansarea plagii si pentru vaccinare antitetanica sau antirabica, daca este cazul.
Uneori muscatura poate determina leziuni tisulare importante, cum ar fi lezarea unui vas de sange important cu hemoragie consecutiva, ruptura musculara etc. In astfel de cazuri masurile de prim ajutor se vor adapta la leziunile produse: oprirea hemoragiei, transportul de urgenta la spital si, daca este cazul, resuscitare cardio-respiratorie.

Lipotimia (lesinul)
Lipotimia reprezinta pierderea reversibila a constientei de scurta durata (secunde-minute). Apare de obicei printr-un mecanism reflex, ca urmare a scaderii oxigenarii cerebrale, in conditiile stationarii prelungite in ortostatism, in aglomeratie, incaperi aglomerate si neaerisite; mai poate aparea in conditii de stres psihic sau fizic, in suprasolicitari, insolatii, hipoglicemii etc.
Aceasta stare este reversibila spontan chiar si fara nici un ajutor din exterior.
Primul ajutor:
Daca este posibil, victima va fi prinsa in brate, pentru a nu se lovi in cadere.
Se va aseza culcat, cu fata in sus si cu capul intr-o parte.
Se vor ridica membrele inferioare mai sus decat trunchiul.
Se stropeste victima cu apa rece pe fata.
Se supravegheaza pana ce-si recapata constienta sau daca aceasta stare se prelungeste se solicita ajutorul medical de urgenta.

Hipoglicemia
Hipoglicemia reprezinta scaderea concentratiei de glucoza in sange, sub un anumit nivel. Poate apare in conditiile lipsei aportului alimentar sau a unui efort fizic intens, a abuzului de alcool, dar cel mai frecvent apare la pacientii diabetici ca urmare a unei doze prea mari de insulina in raport cu aportul lor alimentar.
Semnele unei hipoglicemii sunt:
– agitatie, tremuraturi, transpiratii, senzatie de foame
– in formele severe poate apare confuzie, tulburari de comportament, convulsii, pierderea starii de constienta pana la coma hipoglicemica.
Primul ajutor:
Recunoasterea semnelor hipoglicemiei si evaluarea functiilor vitale
La o persoana constienta i se va oferi repede ceva dulce: o lingurita de zahar, o bomboana, suc dulce etc.
Nu i se va oferi nimic sa bea sau sa manance unei persoane inconstiente: se va solicita ajutor medical de urgenta (112)
Daca functiile vitale sunt absente se vor incepe manevrele de resuscitare cardio-respiratorie.

Convulsii
Convulsiile reprezinta contractii involuntare ale musculaturii corpului. Apar ca urmare a unor descarcari electrice bruste si anormale la nivelul creierului. Desi convulsiile sunt caracteristice epilepsiei, ele pot apare si in alte situatii
Primul ajutor:
Se va incerca prinderea victimei sau indepartarea unor obstacole de care s-ar putea lovi
Se intoarce daca este posibil victima in pozitie de siguranta (pe o parte) si se solicita ajutor medical.

Infarct miocardic
Atacul de cord sau infarctul miocardic apare atunci cand una sau mai multe artere coronare sunt blocate. Victima unui infarct miocardic prezinta durere in regiunea precordiala sau retrosternala, dar poate fi descrisa si cu localizare in regiunea epigastrica (zona stomacului).
Caracterul durerii: constrictiva, in gheara, senzatie de presiune, strivire, arsura. Victima unui
infarct miocardic poate acuza o stare de neliniste sau sudori reci pe frunte.
Primul ajutor:
Sunati la 112.
Asezati victima intr-o pozitie confortabila si incercati s-o miscati cat mai putin.
Asigurati o ventilatie adecvata a zonei unde se afla victima.
Inteziceti victimei sa faca orice fel de efort.
Atentie! Chiar si vorbirea poate insemna un efort crescut in aceste situatii.
Este interzis ca victima sa se ridice, sa mearga, sa faca efort.
Monitorizati functiile vitale ale victimei pana la sosirea ajutorului calificat.

Arsurile
In cazul arsurilor superficiale, pielea este rosie, usor umflata si dureroasa. Daca arsura este mai adanca, se formeaza si basici. Daca straturile din profunzime ale pielii au fost arse, rana in sine nu este dureroasa, deoarece au fost distrusi si nervii din locul respectiv. Arsura este uscata, poate avea culoarea neagra, cu aspect de pergament, sau alba.
Primul ajutor:
Raciti arsura cat mai repede posibil, cu apa rece sau putin calda. Raciti timp de 15–20 de minute, sau pana cand durerea mai scade.
Indepartati hainele si bijuteriile, daca nu sunt prinse de piele. Dupa ce ati racit arsura, aplicati o compresa sau o tesatura curata, umeda.
Daca au aparut basici, nu le spargeti.
Nu ungeti arsura cu creme cand acordati primul ajutor.
Sfatuiti victima sa mearga la medic.
Acesta va verifica daca victima are nevoie de protectieimpotriva tetanosului.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Primul ajutor in cele mai intalnite situatii

Lasă un răspuns