Primul ajutor – Resuscitarea cardio-respiratorieUn comentariu

Publicat in:
Etichete: caile respiratorii, primul ajutor, respiratia, resuscitarea, resuscitarea cardio-respiratorie

Resuscitarea

Resuscitarea

Cea mai importanta metoda pentru a ajuta la salvarea vietii unui om este resuscitarea cardio-respiratorie.

Primul ajutor acordat uneori chiar de nespecialisti reprezinta o metoda eficienta de salvare a vietii in situatii neprevazute (accidente, traumatisme, stop cardio-respirator, coma).

Resuscitarea cardio-respiratorie

Este o tehnica de mare eficacitate, aplicabila si de persoanele care nu au studii medicale.

Eliberarea cailor aeriene
Eliberati caile respiratorii prin ridicarea barbiei si hiperextensia capului apasand pe frunte. Puneti una dintre maini pe fruntea pacientului (astfel incat degetul mare si cel aratator sa ramana libere pentru a putea pensa nasul victimei cand i se face respiratie gura la gura.) In acelasi timp cu doua degete de la mana cealalta ridicati barbia victimei. In cazul victimei inconstiente este posibil ca limba sa-i cada in spate spre faringele posterior blocand astfel caile aeriene superioare. Facand o hiperextensie a capului si ridicand barbia, limba se ridica si elibereaza caile aeriene.

Eliberati gatul de eventualele haine stranse. Indepartati orice cauza de obstructie evidenta din gura. Aceasta poate fi: dantura rupta, proteze dentare rupte, saliva, sange etc. Nu pierdeti timpul cautand obstructii ascunse.

Respiratia
Pastrand caile respiratorii libere ascultati, simtiti si observati daca victima respira adecvat. Va aplecati asupra victimei cu fata catre torace si ascultati la nivelul cavitatii bucale a victimei zgomotele respiratorii, simtiti daca exista schimb de aer apropiind obrazul de nasul si gura victimei, observati miscarile pieptului. Pentru a decide prezenta sau absenta respiratiei ascultati, simtiti si vedeti timp de minimum 5-10 secunde.

Circulatia
Evaluarea circulatiei se face prin verificarea pulsului. Pulsul se poate simti cel mai bine pe artera carotida care este situata in santul format de unul din muschii gatului si marul lui Adam. Degetele aratator si mijlociu localizeaza marul lui Adam si vor aluneca lateral pe gat pana se simte bataia in varful acestora. Pulsul poate fi palpat pe ambele parti ale gatului, dar niciodata in acelasi timp. Aceasta etapa poate fi executata simultan cu verificarea respiratiei, de asemenea timp de 5-10 secunde.

Resuscitarea cardio-respiratorie – Ventilatia artificiala
Ingenuncheati langa pacient. Cu capul victimei in hiperextensie se mentine gura usor intredeschisa cu o mana, in timp ce cu cealalta se sustine fruntea si se penseaza nasul. Inspirati profund aer, aseaza-ti etans gura pe gura victimei, si insuflati aer timp de 2-3 secunde. In acelasi timp se verifica daca toracele se ridica.Fiecare respiratie trebuie sa fie suficient de puternica astfel incat toracele sa se ridice. Tineti capul in hiperextensie cu barbia ridicata indepartand gura de la gura victimei si lasati ca toracele pacientului sa revina. Volumul de aer pe care il insuflam este mai important decat ritmul in care il administram.

Resuscitarea cardio-respiratorie – Tehnica masajului cardiac extern
Cu victima asezata pe spate pe un plan dur se localizeaza punctul de compresie situat in partea inferioara a sternului. Degetul inelar merge de-a lungul rebordului costal pana la apendicele xifoid (locul de intalnire a coastelor). La acest nivel langa acest deget se aseaza alte doua degete, respectiv degetul mijlociu si cel aratator, dupa care asezam podul palmei celeilalte maini, tangent la cele doua degete plasate pe piept, aceasta este locul in care trebuie facute compresiunile toracice.

Ingenuncheati langa victima, faceti doua ventilatii, dupa care gasiti punctul de reper cu degetul inelar, pornind din partea inferioara a rebordului costal, catre apendicele xifoid (locul de intalnire a coastelor). Ajungand cu degetul inelar la apendicele xifoid,asezati degetul mijlociu si aratator langa el, apoi asezati podul palmei celeilalte maini, acesta fiind locul in care trebuie facute compresiunile. Asezati cealalta mana (cea cu care am reperat apendicele xifoid), peste mana situata pe stern fara ca degetele sa se sprijine pe torace.

Cu coatele intinse, cu bratele perpendicular pe stern, linia umerilor sa fie paralela cu linia longitudinala a pacientului se fac compresiunile astfel incat sa infundam sternul cu o adancime de aproximativ 4-5 cm (numarand cu voce tare, si 1 si 2 si 3 si 4 si 5). Frecventa compresiunilor externe trebuie sa fie de 80-100/min.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Primul ajutor – Resuscitarea cardio-respiratorie

Un comentariu

  1. Bianca

    1. Ați repetat aceeasi idee in acelasi paragraf, si nu e primul astfel de articol.
    2. Nu e complet…Cat timp efectuam aceasta resuscitare? Dupa cate compresii toracice efectuam ventilatia? La ambulanta mai sunam?

Lasă un răspuns