Piromania – tulburare psihologica0 Comments

Publicat in:
Etichete: copiii, foc, incendierea, piromania, psihologic

Piromania

Piromania

Piromania

Piromania reprezinta o tulburare de control al impulsurilor ce consta in incendieri patologice, in absenta unui castig secundar, unei motivatii politice sau razbunare.

Se caracterizeaza prin:
– Punerea de foc deliberata si fara scop, mai mult decat o singura data
– Tensiune/stimulare afectiva inaintea actului
– Fascinatie, interes, curiozitate, atractie fata de foc si contextele sale situationale
– Placere, gratificare sau usurare cu ocazia punerii focului sau cu ocazia privirii/participarii la situatiile generate de incendiu
– Actul nu este facut in scop de castiguri banesti, politice, pentru a ascunde o activitate criminala, pentru a-si imbunatati conditiile de locuit, ca urmare a unui comportament halucinator – delirant sau a alterarii capacitatii de judecata (retard mental, dementa)
– Incendierea nu se datoreaza tulburarii de conduita, de personalitate antisociala, maniei

Diagnostic
Criteriile principale de incadrare a unui comportament avand drept scop provocarea unui incendiu, ca urmare a unei tulburari de control al impulsurilor sunt reprezentate de:
– tendinta irezistibila;
– tensiune in crescendo;
– relaxare, placere si gratificare dupa producerea actului.
Piromania trebuie diferentiata de incendierea intentionata, care poate fi facuta pentru un profit anume; ca urmare a unui sabotaj; ca un act de razbunare sau pentru a ascunde o crima; in urma unui act de terorism sau in semn de protest; ori pur si simpul pentru a atrage atentia (pentru a fi in centrul atentiei).
In cazul copiilor se poate pune pe seama de a experimenta ceva nou, dar periculos (jocul cu chibriturile, cu bricheta sau cu focul), de aceea este necesara o supraveghere atenta a acestora pentru a nu se ajunge la situatii in care copiii se pot rani grav.
”Incendierea comunicativa” reprezinta forma de comunicare a unor persoane cu tulburari psihice de a-si face cunoscuta o dorinta, o cerere sau pentru a obtine o schimbare in natura de exemplu.
Un diagnostic de piromanie nu se pune daca incendierea survine ca parte integrata a unei tulburari de conduita, a unui episod maniacal sau a unei tulburari de personalitate antisociala, ori daca apare in urma unei idei delirante sau a unei halucinatii ca in cazul schizofreniei. O atentie deosebita trebuie avuta in cazul persoanelor care sufera de dementa, in cazul celor cu intarziere mintala sau in urma intoxicarii cu o substanta.

Piromania are o prevalenta mai mare in randul barbatilor si poate fi episodica sau cronica. In ceea ce priveste incendierea juvenila ea poate fi asociata cu tulburarea de adaptare sau cu tulburarea de hiperactivitate.

Tratament
Tratamentul in piromanie consta in sprijin psihologic, sedinte terapeutice prin care se incearca constientizarea comportamentului piromanilor. Este recomandat ca in cazul copiilor si adolescentilor sa se apeleze si la sedinte familiale sau educationale.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Piromania – tulburare psihologica

Lasă un răspuns