Donarea de sânge din cordonul ombilical0 Comments

Publicat in:
Etichete: cordonul ombilical, donarea de sânge din cordonul ombilical, sangele

Donarea de sânge din cordonul ombilical este una voluntară şi mama trebuie să îşi dea consimţământul scris. Sângele este colectat, testat pentru depistarea unor boli şi dus la o bancă de sânge din cordonul ombilical, unde este depozitat până când un pacient compatibil are nevoie de el pentru un transplant.
In Europa şi în Statele Unite ale Americii există mai multe bănci de sânge din cordonul ombilical. In România există bănci private de stocare a sângelui prelevat din cordonul ombilical. Indiferent de caracterul public sau privat al băncii, aici se fac studii de tipizare a ţesuturilor, studii virale şi crioconservare (conservare prin îngheţ) a materialului recoltat.

Căutarea unui donator compatibil se face prin accesarea prin internet, a bazelor de date a băncilor, legate de un centru de transplant aflat oriunde în lume. Numărul de unităţi de transplant este în creştere în întreaga lume.

DONAREA VOLUNTARĂ

In vederea recoltării de sânge din cordonul ombilical, femeia gravidă este informată exact în legătură cu modul în care se desfăşoară donarea şi cu posibilităţile existente, încă înainte de naştere. Actul donării este voluntar şi consimţământul poate fi retras în orice moment, până la momentul recoltării sângelui. Este necesară obţinerea consimţământului scris al femeii, pentru donare şi pentru a putea testa sângele, în vederea excluderii unei infecţii virale, precum cea cu HIV sau virus hepatic (la fel ca în cazul oricărei donării de sânge).

Sângele mamei se testează şi la şase luni de la naşterea copilului, pentru a confirma rezultatele negative înainte de a folosi sângele recoltat.

Sângele din cordonul ombilical este colectat de către personalul specializat din placentă şi cordonul ombilical, după ce cordonul ombilical a fost clampat şi secţionat, dar înainte de expulzarea placentei. In vena ombilicală se introduce un ac special, de recoltare, care este ataşat de un recipient de recoltare, în care se scurge sângele. Nu se recoltează sânge de la copil şi nu este necesar să se efectueze alte teste, ulterior, la copil. Sângele este testat pentru evidenţierea eventualelor infecţii şi se face tipizarea ţestului, înainte ca proba să fie congelată şi depozitată în bancă.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Donarea de sânge din cordonul ombilical

Lasă un răspuns