Deficitul de Colagen0 Comments

Publicat in:
Etichete: deficitul de colagen, fibre de colagen

Colagenul formează baza structurii osoase, în cazul osteogenesis imperfecta.

Cunoscută şi sub denumirea de boala oaselor fragile, osteogenesis imperfecta este o boală genetică rară, în care oasele sunt fragile şi se fracturează uşor.

Este dificil de diagnosticat şi uneori este confundată cu abuzul fizic al persoanei respective, calitatea proastă a fibrelor de colagen poate duce la fragilitatea oaselor.

Se poate face o analogie a structurii osoase cu cea a betonului armat. Acest gen de material de construcţie este format dintr-o reţea de oţel, pe care se toarnă betonul, de jur împrejur. La nivelul oaselor, echivalentul reţelei de oţel este reprezentat de reţeaua de fibre de colagen, în timp ce mineralele şi în special calciul joacă un rol important în umplerea reţelei, precum betonul.

In cazul unui copil cu osteogenesis imperfecta corpul produce fibre de colagen în cantitate insuficientă sau de proastă calitate. Această calitate proastă a fibrelor de colagen duce la slăbirea întregii structuri osoase, făcând osul mai susceptibil la fracturi.

Colagenul este o proteină fibroasă esenţială pentru multe din structurile corpului, nu numai pentru oase. Alte ţesuturi în structura cărora intră colagenul sunt pielea, venele, arterele, dinţii şi cartilajele, precum şi ochii.

 

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Deficitul de Colagen

Lasă un răspuns