Boli mintale ciudate – Sindromul Stockholm0 Comments

Publicat in:
Etichete: agresorul, aparare, ostatic, simpatie, Sindromul Stockholm, victima

Sindromul Stockholm

Sindromul Stockholm

Sindromul Stockholm descrie un fenomen psihologic paradoxal ce apare la victimele rapite si care consta in adulatie si sentimente pozitive fata de rapitor.

Ostaticii considera rapirea un gest de bunatate si nu de abuz, astfel ca incep sa relationeze si sa simpatizeze cu agresorul.
Este important de subliniat ca aceste simptome apar in conditii de stres emotional foarte mare. Acest comportament este considerat ca o strategie obisnuita de supravietuire pentru persoanele care sunt victime ale abuzului interpersonal si a fost observat in cazul divorturilor cu copii, al copiilor abuzati emotional, al membrilor sectelor religioase, prizonieri de razboi si tabere de concentrare.

Etimologie
Numele acestui sindrom provine dintr-un caz real de jaf la o banca din Stockholm, caz in care jefuitorii au tinut captivi angajatii bancii pentru 6 zile (intre 23 si 28 august 1973). In acest caz victimele s-au atasat emotional de rapitori si chiar le-au luat apararea, ulterior eliberarii.

Explicatii psihologice
O teorie care incearca sa explice sindromul Stokholm este teoria disonantei cognitive. Disonanta cognitiva reprezinta o stare de tensiune care apare ori de cate ori o persoana are in acelasi timp doua opinii care nu numai ca nu se sustin una pe alta, dar se exclud.

Manifestari ale sindromului Stockholm
– victima considera ca rapitorul ii ofera alta viata ii incredinteaza lui modul cum trebuie sa se desfasoare viitorul
– agresorul limiteaza cu strictete contactul victimei cu mediul exterior, pentru a mentine dependenta totala fata de el
– victima gaseste in comportamentul agresorului gesturi de bunatate si ii ofera in schimb simpatia si aprecierea sa
– ostaticul gandeste ca este mai sigur sa joace jocul agresorului, decat sa se opuna si sa fie abuzat sau omorat
– persoana captiva regreseaza la un stadiu de dezvoltare infantila, in care este total dependent de cineva pentru supravietuire
– agresorul este privit ca o persoana protectoare
– motivatia victimei de trai si de evita abuzul este mai intensa decat impulsul de uri pe cel care o priveaza de libertate

Sindromul Stockholm poate aparea la prizonierii de razboi, membrii sectelor religioase, in familiile in care se practica violenta domestica, la copiii abuzati emotional

 

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Boli mintale ciudate – Sindromul Stockholm

Lasă un răspuns