Tulburarea de personalitate antisociala0 Comments

Publicat in:
Etichete: Diagnostic, personalitate, personalitatea, terapeut, Tratament, tulburare de personalitate antisociala, varsta

Tulburare personalitate antisociala

Tulburare personalitate antisociala

Tulburarea de personalitate antisociala

Este o conditie in care persoana afectata arata lipsa de consideratie fata de lege si de drepturile celor din jur. Pentru a descrie o persoana cu tulburare de personalitate antisociala mai pot fi folositi si termenii “sociopat” sau “psihopat”.

Tulburarea de personalitate antisociala este de trei ori mai frecventa la barbati decat la femei si este mult mai prevalenta in populatia din inchisoare decat in populatia generala.

Tulburarea de personalitate antisociala este o conditie cronica si reprezinta una dintre cele mai dificil de tratat tulburari de personalitate.

Factori de risc pentru tulburarea de personalitate antisociala

– adult care a suferit abuzuri in copilarie
– mediu in copilarie cu neglijare si deprivare afectiva
– parinte cu tulburare de personalitate antisociala
– parinte alcoolic
– implicarea intr-un grup de prieteni care au comportament antisocial
– prezenta tulburarii hiperkinetice cu deficit de atentie
– prezenta unei tulburari de invatare.

Criteriile de diagnostic ale personalitatii antisociale:

– nu se conformeaza normelor sociale nerespectand legile si angajandu-se constant in acte ilegale
– mint constant, intimideaza si folosesc inselaciuni pentru profitul propriu
– impulsivitate sau esecul realizarii unui plan de viitor
– iritabilitatea si agresivitatea indicate de atacuri fizice repetate
– dispret fata de siguranta altor indivizi
– iresponsabilitate indicata de esecul repetat de a sustine un loc de munca sau de a-si onora obligatiile financiare
– lipsa remuscarilor indicata de indiferenta fata de actele de violenta, de furt sau abuz verbal fata de alti indivizi.

Diagnostic:

Nu exista teste de laborator pentru aceasta tulburare iar diagnosticul se pune dupa o evaluare psihiatrica. Medicul intreaba pacientul despre simptome si starea de bine mentala, istoricul medical, personal si social.
Un examen fizic va ajuta la excluderea altor conditii.

Diagnosticul de tulburare antisociala este rezervat de obicei pentru persoanele peste 18 ani. Totusi un posibil diagnostic necesita identificarea unei tulburari de comportament pana la varsta de 15 ani.

Asemanari cu alte tulburari de personalitate

– indivizii cu tulburare de personalitate antisociala si cei cu tulburare de personalitate narcisistica au in comun tendinta de a fi calculati, nesinceri, superficiali, exploatatori si lipsiti de empatie

– indivizii cu tulburare de personalitate antisociala si cei cu tulburare de personalitate histrionica au in comun tendinta de a fi impulsivi, superficiali, de a cauta excitatia, de a fi recalcitranti, seducatori si manipulativi.

Diferente fata de alte tulburari de personalitate

– tulburarea de personalitate narcisistica nu include insa caracteristicile de impulsivitate, agresivitate si impostura

– persoanele cu tulburare de personalitate narcisistica nu au, de regula, istoricul de tulburare de conduita in copilarie ori de comportament infractional in perioada adulta

– persoanele cu tulburare de personalitate histrionica tind a fi mai exagerate in emotiile lor si de regula nu se angajeaza in comportamente antisociale

– indivizii cu tulburarile de personalitate histrionica si borderline sunt manipulativi spre a obtine atentie, pe cand cei cu tulburare de personalitate antisociala sunt manipulativi spre a obtine un profit, putere ori vreo alta gratificatie materiala

– indivizii cu tulburare de personalitate antisociala tind a fi mai putin instabili emotional si mai agresivi decat cei cu tulburare de personalitate borderline

– la indivizii cu tulburare de personalitate paranoida comportamentul antisocial este motivat de dorinta de razbunare.

Tratament pentru tulburarea de personalitate antisociala

1. Tratament medicamentos
Persoanele cu tulburare de personalitate antisociala deseori sufera si de afectiuni asociate cum ar fi depresia, anxietatea si abuzul de substante. Medicul poate prescrie antidepresive sau medicatie antipsihotica pentru a ajuta la ameliorarea afectiunii. Din nefericire, majoritatea pacientilor cu tulburare de personalitate antisociala nu urmeaza tratamentul asa cum a fost prescris.

2. Psihoterapia
Aceasta poate ajuta pacientul sa dezvolte abilitati adecvate de relationare interpersonala si sa imprime un cod moral. O parte critica a terapiei este dezvoltarea si mentinerea unei relatii puternice intre terapeut si pacient. Acest lucru poate fi dificil, intrucat pacientul este deseori furios, instabil emotional, inadecvat in relatiile interpersonale si cu un comportament impulsiv. In unele cazuri, medicul recomanda terapie de grup sau de familie atunci cand terapia individuala nu a avut succes.

In unele cazuri, cand exista riscul de vatamare a propriei persoane sau a altora, persoanele cu tulburare de personalitate antisociala necesita spitalizare si supraveghere permanenta.

Abilitati de a face fata cu tulburarea

Pentru persoanele apropiate unui pacient cu tulburare de personalitate antisociala este important sa invete sa comunice cu pacientul intr-un mod clar si nonpunitiv si sa ajute la definitivarea unui set de reguli pentru interactiunea sociala.

Masuri de prevenire

Nu exista nicio cale sigura de a preveni tulburarea de personalitate antisociala in curs de dezvoltare. Incercarea de a-i identifica cat mai devreme pe cei care sunt expusi riscului de a dezvolta aceasta afectiune, cum ar fi copiii neglijati sau abuzati, poate fi un lucru util. Un tratament adecvat aplicat precoce si sustinut pe termen lung, poate preveni agravarea simptomelor.

Deoarece comportamentul antisocial are de obicei radacinile in copilarie, parintii, profesorii si medicii pediatri ar putea fi avertizati de semnele timpurii.

Diagnosticul de tulburare de personalitate antisociala, in general, nu se da inainte de varsta de 18 ani.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Tulburarea de personalitate antisociala

Lasă un răspuns