Transplantul de sange din cordonul ombilical0 Comments

Publicat in:
Etichete: celulele stem, cordonul ombilical, sângele fetal, transplantul de sange

După naştere, în cordonul ombilical şi în placentă rămâne sânge. Acesta este o sursă bogată de celule stern, ce pot fi folosite ca o alternativă la transplantul de măduvă, în cazurile de leucemie si alte boli.

Sângele conţine trei mai tipuri de celule: hematii, care transportă oxigen; leucocite, care luptă împotriva infecţiilor şi trombocite, care ajută la coagularea sângelui. Acestea se dezvoltă toate din celule precursoare, imature, care la rândul lor, provin dintr-un tip special de celule, numite celule stern.

CELULELE STEM

Celulele stem pot suferi un proces de diviziune, pentru a forma mai multe celule stem, dar ele se pot şi diferenţia (se modifică în timpul maturării), în celule imature, care, în cele din urmă, dau naştere celulelor mature din sânge.

La copii şi adulţi, celulele stem hematopoietice (cele care produc celulele sângelui) se găsesc în măduva osoasă. La embrion şi la fătul aflat în dezvoltare, producţia de elemente celulare ale sângelui începe în sacul yolk, se mută la nivelul ficatului şi, în remaining, la nivelul măduvei osoase. Totuşi, sângele fetal conţine un număr mare de celulele stem.

După naştere, cordonul ombilical este secţionat şi copilul începe o existenţă independentă.

In jur de 250-300 ml de sânge fetal rămân în placentă şi la nivelul cordonului ombilical ataşat acesteia. De obicei acest sânge se îndepărtează, ca reziduu biologic, dar din ce în ce mai des, el este colectat pentru a fi depozitat şi folosit la o dată ulterioară, ca o metodă alternativă a măduvei osoase, pentru transplant.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Transplantul de sange din cordonul ombilical

Lasă un răspuns