Scarlatina – boala a copilarieiUn comentariu

Publicat in:
Etichete: boala, copiii, copilul, eruptia, medicamente, scarlatina

Scarlatina

Scarlatina

Scarlatina – ce este?

Scarlatina este o boala eruptiva a copilariei cauzata de streptococul beta-hemolitic de grup A.
Infectia afecteaza, in special, copiii cu varste intre cinci si zece ani si mult mai rar adultii, manifestandu-se cu precadere in sezonul de toamna-iarna. La copiii cu varsta de sub doi ani, scarlatina este rara, datorita prezentei anticorpilor materni, insa nu este exclusa. De asemenea, s-a constatat ca baietii sunt mai des afectati decat fetele si ca boala prezinta o frecventa mai mare in mediul urban.

Perioada de incubatie a bolii poate dura de la 1 la 5 zile, dupa care apar primele simptome:
Pacientul are dureri de gat, amigdalele lui sunt umflate, are febra foarte mare, vomita si resimte, uneori, dureri abdominale. Dupa perioada de incubatie, apar puncte mici in regiunea inghinala, la subsuori, pe pliurile coatelor, care se intind, apoi, pe tot corpul. Eruptia provoaca mancarimi, dar are o particularitate: nu apare in regiunea gurii, care ramane palida de jur imprejur. Limba este, uneori, rosie si acoperita de o secretie alba.

Eruptia dispare in 5 zile, dar pielea continua sa se cojeasca timp de 2 saptamani.

Scarlatina – Cum se transmite?

Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, mai ales atunci cand copilul are si febra. Insa, la 24 de ore de la inceperea tratamentului, copilul nu mai transmite boala.

Scarlatina – tratament

Tratamentul este indispensabil, scarlatina fiind una dintre bolile care necesita internare obligatorie si izolare minimum 7 zile, repaus la pat si un regim lacto-hidro-zaharat pe perioada acuta a bolii.
In general, medicii prescriu tratament cu penicilina V injectabil timp de 7-10 zile, urmat apoi de benzantin penicilina sau moldamin, o doza pe saptamana, 3 saptamani consecutive.
Pe langa antibiotice, este necesara administrarea de medicamente si pentru celelalte simptome:
Paracetamol, Algocalmin sau Ibuprofen pentru a scadea febra
– Unguent cu mentol pentru a calma mancarimea pielii

De asemenea:
– Copilul trebuie bea suficiente lichide deoarece prin transpiratie se poate deshidrata.
– Copilul trebuie sa manance supe creme sau budinci, usor de inghitit, deoarece este foarte posibil ca din cauza durerilor de gat si a lipsei poftei, sa refuze sa manance.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Scarlatina – boala a copilariei

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns