Modul de viata al pacienţilor cu traumatism vertebro-medular0 Comments

Publicat in:
Etichete: terapeuţi, terapie ocupaţională, traumatism vertebro medular

După un traumatism vertebro-medular, revenirea persoanei la stilul de viaţă anterior este de cele mai multe ori imposibilă. Cu toate acestea, pe parcursul perioadei de recuperare, echipa medicală oferă suportul constant necesar asigurării unui grad maxim de mobilitate şi independenţă.

Recuperarea trebuie să se realizeze în mod holistic, ceea ce necesită existenţa unei relaţii de egalitate între pacient şi persoana care îl îngrijeşte. Astfel aceştia planifică şi implementează împreună tratamentul şi îngrijirea necesară.

ÎNGRIJIRE INDIVIDUALIZATĂ

Ingrijirea este direcţionată în scopul îndeplinirii necesităţilor individului şi a pregătirii sale pentru viitor. Terapeuţii implicaţi trebuie să recunoască rolul pacientului în luarea deciziilor privind îngrijirea sa, planificarea tratamentului şi identificarea obiectivelor procesului de recuperare.

Implicarea familiei şi a celorlalte persoane care pot contribui la obţinerea unor rezultate optime este inerentă în acest proces, care începe odată cu internarea în spital şi continuă pe durata întregii vieţi.

ECHIPĂ MULTIDISCIPLINARA

Echipa multidisciplinară cuprinde medici, asistenţi, kinetoterapeuţi, specialişti în terapie ocupaţională, psihologi, asistenţi sociali, specialişti în ortezare (care se ocupă de realizarea dispozitivelor de sprijin) şi tehnicieni. Toţi membrii aceste echipe activează şi colaborează în scopul realizării unor obiective comune.

REDOBÂNDIREA MOBILITĂŢII

Specialistul în terapie ocupaţională sau kinetoterapeutul va evalua necesităţile specifice ale pacientului şi va lua legătura cu un centru medical care furnizează produse pentru persoanele cu dizabilităţi, pentru a procura un scaun cu rotile şi o saltea adecvate. Acestea vor avea statutul de „împrumut” pe toată durata internării.

Din păcate, oferta de scaune cu rotile este limitată şi multe persoane aleg să îşi cumpere un model uşor şi modern. Echipa de terapeuţi poate să ofere sfaturi privind diversele caracteristici şi ceea ce este mai potrivit pentru fiecare utilizator.

Unele persoane se pot deplasa fără ajutorul unui scaun cu rotile, dar au nevoie de un sprijin suplimentar pentru membre. In aceste cazuri se poate folosi un dispozitiv ortopedic special rigid, articulat, denumit orteză, confecţionat în funcţie de necesităţile individuale. Există câteva tipuri diferite de astfel de dispozitive, ca de exemplu cele de tip gleznă-picior şi genunchi-gleznă-picior.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Modul de viata al pacienţilor cu traumatism vertebro-medular

Lasă un răspuns