Gastroenterologie0 Comments

Publicat in:
Etichete: endoscopie, gastroenterologie, ligatura elastică a varicelor

Tratamentul hemoragiilor prin varice esofagiene.

Atunci când un pacient este internat în spital cu suspiciune de hemoragie prin varice esofagiene, prioritatea este resuscitarea. Se administrează intravenos lichide, pentru a înlocui pierderea de fluide şi se corectează, dacă este necesar, anomaliile de coagulare, care deseori reprezintă un aspect al suferinţei hepatice.

In timp ce se fac pregătirile pentru endoscopie, se administrează, de obicei, o perfuzie ce conţine un medicament ce poate controla sângerarea acută, cum ar fi terlipressin (glypressin) sau somatostatina.

ENDOSCOPIA

Din fericire, la aproximativ 60 la sută dintre pacienţi, sângerarea va fi oprită, în momentul desfăşurării endoscopiei. Dacă se bănuieşte că sângerarea provine din varicele esofagiene, tratamentulse administrează fără întârziere, el fiind instituit la momentul endoscopiei.

Varicele esofagiene se tratează în două moduri:

■ Injecţii sclerozante – se injectează direct în venă, printr-un ac ce este ataşat endoscopului, o substanţă sclerozantă (care determină contractarea ţesuturilor). Aceasta cauzează formarea unui cheag de sânge la nivelul variceior venoase şi blochează astfel spărtura de la nivelul venei.

Ligatura elastică a varicelor aceasta foloseşte un dispozitiv ataşat la capătul endoscopului, ce descarcă o mică bandă de cauciuc în venă, determinând apariţia unei tromboze (cheag) la acest nivel.

Ambele tehnici opresc sângerarea în majoritatea cazurilor, deşi ar putea fi nevoie de repetarea aplicării tratamentului. Ligatura elastică a variceior s-a dovedit superioară injectării substanţelor sclerozante, asigurând ocluzia mai rapidă avaricelorşiducând mairarlacomplicaţii la pacienţii care nu sângerează acut.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Gastroenterologie

Lasă un răspuns