Boala celiacaUn comentariu

Publicat in:
Etichete: boala celiaca, diagnosticarea bolii celiace, regim alimentar fără gluten

Boala celiaca afectează aproximativ una din 3 000 de persoane, în cadrul acestei boli, mucoasa intestinului subţire se degradează, datorită prezenţei în alimentaţie a glutenului, o proteină ce se găseşte în grăunţele de cereale, cum ar fi grâul, orzul şi secara.
Diagnosticare
BIOPSIA – Una dintre investigaţiile efectuate pentru diagnosticarea bolii celiace este biopsia de mucoasă intestinală; proba este analizată la microscop.

In cadrul bolii celiace, mucoasa intestinului subţire are aspect plat, datorită absenţei microvililor. Aceştia reduc suprafaţa de absorbţie a intestinului.

Examenul microscopic poate arăta lipsa vilozităţilor, un aspect caracteristic bolii celiace. In absenţa vililor şi deci şi a „marginii în perie”, formată de microvilti, suprafaţa totală de absorbţie a intestinului subţire este mult redusă.
Acest fapt duce la instalarea unei tulburări numită malab-sorbţie, ce poate să se manifeste prin diaree, durere, distensie abdominală şi pierdere în greutate.
DIETA FĂRĂ GLUTEN
Boala celiaca nu poate fi vindecată, dar simptomatologiaei poate fi prevenită, în cea mai mare parte, printr-un regim alimentar fără gluten, sub supravegherea unui dietetician.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Boala celiaca

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns